Лозан Панов не бива да бъде мотивиран да подава оставка, защото това би се използвало обратно, това би героизирало без основание един зависим магистрат. Това заяви пред БНТ правосъдният министър Данаил Кирилов по повод искането на бивши членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) председателят на ВКС Лозан Панов да подаде оставка.

"Смятам, че това изявление на колегите от бившия ВСС е с оглед тяхната морална преценка, те имат право да оттеглят доверие от човека, който са избрали и са предложили. Бих могъл да допълня много повече основания за такова индивидуално решение, събитията от декември 2018 г. Върховният съд пренаписа българското право с отнемане на незаконно придобитото имущество от няколко олигарха", заяви Кирилов.

Припомняме, поредното недоволство срещу председателя на ВКС Лозан Панов избухна след като в сградата на Съдебната палата бе заснет музикален клип, в който имаше оръжие и наркотици. Договорът за заснемане в сградата на палатата е бил подписан като разрешение за снимане на романтичен филм. Обвинението към Панов, с което му отнеха стопанисването на Съдебната палата, бе че не е упражнил контрол.

Когато на 27 април 2017 г. пред сградата на ВСС имаше заплашителен флашмоб с шест прясно отрязани агнешки главички, символизиращи броя на членовете във ВСС, които искаха изясняване на ЦУМгейт, нямаше подобни искания.

Относно искането на негова оставка от страна на БСП, правосъдният министър заяви, че неговата оставка винаги е на дневен ред. Няма да я подам, защото това е интрига, която тръгна от един проруски газов олигарх, тя беше подхваната от определени лица, които съгласувано въведоха в заблуждение обществото. Няма да подам оставка, каза Кирилов, визирайки искането на опозицията и веднага допълни, че е възможно след час да се появи друга причина, за която да си подаде оставката.

Особено в правосъдната система винаги има казус, всеки от тях може да ескалира. Насъбраха се някои събития, които не се знае дали няма да ескалират.

Припомняме, от БСП припомниха, че искат оставката на Кирилов заради това, че мониторинга върху правосъдната система на страната ни не е спрял.

Не беше препоръка. Целеше се манипулация между три инструмента - Механизмът за сътрудничество, който познаваме повече от 10 г., новостартиращ мехамизъм за ЕС за проверка на върховенството на закона, който не е стартирал и т.нар. европейски семестър, където от едно изречение цели да се постигне внушението, че Механизмът не е приключил, обясни искането на БСП той.

Мониторингът над страната ни щял да отпадне

Мониторингът над страната ни щял да отпадне

От ЕК посочват обаче, че решението все още не е взето окончателно

"Не сме обект на мониторинг по механизма за сътрудничество и оценка. В края на април получихме последния доклад и беше обявено, че сме изпълнили критериите по удовлетворителен начин", обяви Кирилов.

От м.г. с последния доклад можем да стъпим наравно с всички държави. От три факта, два са осъществени. Третият остава да се приключва. По същество изненада не може да има, ние вече сме на друго ниво, ние сме наравно с другите държави-членки. По отношение на нас ще се прилагат всички контролни и мониторингови механизми.

Много други държави членки имат по-големи проблеми с върховенството на закона, отколкото ние.

Има задачи, които компетентните институции ще продължат да работят и сме създали вътрешно национален постмониторингов механизъм, увери Кирилов.

Според него публичното пространство се насища с всякакви манипулации. Бях свидетел на опита за правна интрига с джирото на акциите на ПФК "Левски" - виждате употребата на правото до какво ниво стига, каза правосъдният министър относно изпратените акции на клуба от досегашния им собственик Васил Божков и настояването му акциите на "Левски" да бъдат приети от премиера Бойко Борисов.

Вярвам, че Божков ще бъде изправен пред българския съд. Очакваме становището на МП на обединените арабски емирства (ОАЕ), каза Кирилов относно бизнесмена, срещу когото има 11 обвинения.

Относно твърденията на Божков за срещи с бизнесмени и комуникация с финансовия министър Владислав Горанов, правосъдният министър заяви: "Ако прокуратурата прецени, че има данни, които са основателни, ще има разследване. В такава ситуация всяка страна ескалира всякакви защитни тези в своя полза.".