Ние смятаме, че това е опит за политизиране на съдбата на "Левски". Това заяви спортният министър Красен Кралев пред Министерския съвет във връзка обявеното прехвърлянето на акциите на ФК "Левски" на премиера Бойко Борисов от страна на Васил Божков. Журналистът Сашо Диков донесе самите документи в Министерски съвет тази сутрин.

Васил Божков обяви: Дава ФК "Левски" на Борисов

Васил Божков обяви: Дава ФК "Левски" на Борисов

Журналистът Сашо Диков внесе акциите в Министерски съвет

Пликът с акциите не може да бъде внесен в Министерския съвет, защото премиерът няма желание, а и законовото право да притежава акциите, на който и да е клуб в България, отсече спортният министър и обясни, че няма как премиерът да бъде собственик на който и да е клуб. Случващото се е опит да се политизира процесът, както и да нагнети напрежение около привържениците на "Левски", подчерта спортният министър.

Ако няма желаещи да станат притежатели на акциите или ако те не потвъртдят, че ги искат, тогава те ще отидат при привържениците на клуба, обясни Кралев. По думите му редно е съдбата на клуба да бъде предадена в ръцете на привържениците на сините.

Той напомни, че правителството помага на спорните клубове и даде пример с пловдивските отбори. За правителството е обидно по този начин да бъдат давани акции.

Припомняме, че самият Сашо Диков не го допуснаха в Министерски съвет, за да предаде джиросаните акции на премиера. Журналистът обясни пред колегите си, че не е наясно с юридическите и търговските процедури. Вчера по обяд му се обадил Васил Божков от Дубай и го помолил да бъде приносител, на което той се съгласил. Самите документи Диков взел преди двайсетина минути преди това от човек на площад "Александър Невски" - в близост се намира централата на "Нове холдинг".

"Идвам сега тук по каналния ред. Дано Бойко Борисов се съгласи да ме приеме... Аз съм просто един куриер. Помагам", каза Сашо Диков. След като не бе допуснат в Министерски съвет, Диков каза, че няма друго какво да направи освен да върне документите там, откъдето ги е взел.

От документите е видно, че акциите са били джиросани на 8 май. От Спас Русев са прехвърлени на Христо Йовов, след това на Божков, а сега към премиера.

Васил Божков ще се върне в България в подходящия момент

Васил Божков ще се върне в България в подходящия момент

Прокуратурата не го е търсила по телефона, той отговарял на него

Припомняме, че към момента обвиненията към Васил Божков са общо 11, като сред новите обвинения са и търговия с влияние. Срещу Васил Божков започна разследване и по твърденията за изнасилвания и убийства - обвинения, изречени от бивш бизнес-партньор пред медиите. Отделно проверка се прави и на цялата колекция от антични предмети, собственост на Васил Божков. Синът на Васил Божков Антон също е с обвинения, а в ареста се намират съпругата му Елена Динева и една негова сътрудничка.

В последните две седмици и по друго дело се актуализира името на бизнесмена - разследването срещу Лиляна Деянова - Лилана и Мартин Димитров за незаконно усвояване на евросредства.

След като срещу Васил Божков започна разследване за неизплащане дължимото към държавата от хазарт, бизнесменът замина за Дубай, като твърди, че никой не го е търсил и не са му връчени обвиненията по надлежния ред. Страната ни е подала документи с искане за екстрадиция.