До три дни Общинската избирателна комисия в Септември трябва предсрочно да прекрати правомощията на кмета на град Септември Марин Рачев. Това стана след като магистратите от Върховния административен съд (ВАС) прекратиха правомощията на Рачев. Решението на Върховния административен съд е окончателно. Причината е конфликт на интереси, установени от антикорупционната комисия, съобщи БНР.

Марин Рачев бил в конфликт на интереси, внасяйки в предишния Общински съвет предложение за одобряване на строеж върху преобразувана горска територия и то на фирма, собственост на майка му - Спаска Рачева. 

Съдът решава за мандата на кмета на община Септември до седмица

Съдът решава за мандата на кмета на община Септември до седмица

Според адвокат Никола Баташки при установен конфликт на интереси, правомощията на кмета се прекратяват, е не мандатът му

Мотивът на ОИК да откаже прекратяване на кметските правомощия на Рачев в началото на януари 2020 година бе, че това одобрение за строеж е станало в предишния му кметски мандат, който е приключил.

Решението бе отменено от Пазарджишкия административен съд. Рачев обжалва пред ВАС, който окончателно потвърди решението на пазарджишките магистрати.

"Това нас ни удовлетворява. Това, че законът се приложи и че ОИК следва да тълкува закона така, както ѝ казва ВАС", каза вносителят на сигнала адвокат Николай Баташки, председател на Сдружението "Да Спасим община Септември".

Припомняме, Марин Рачев беше уличен в конфликт на интереси от КПКОНПИ, че през 2017 г. е внесъл предложение в общинския съвет за промяна на статута на имот, собственост на фирма на майка му, като предложението е било прието.

На 3 януари ВАС окончателно се произнесе, че кмета на Септември е бил в конфликт на интереси. Избирателната комисия обаче отказа да го отстрани с аргумент, че това е било в предишния мандат на кмета. Сега Административният съд в Пазарджик отменя това решение.

Една от първите акции на спецпрокуратурата и КПКОНПИ бе в община Септември. На 1 февруари 2018 г. над 50 полицаи извършват обиски в общината, в дома на градоначалника на Септември и свързани с него хора в града.