"Документите за екстрадирането на Божков от ОАЕ се превеждат и ще бъдат изпратени в най-кратък срок на държавата, която е компетентна да се произнесе по направеното искане."

Така наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов отговори на въпрос до къде е стигнала работата на прокуратурата по обвиненията и екстрадирането на бизнесмена Васил Божков от Обединените арабски емирства.

"Превеждат се, обемът на документите е много голям. Трябва да се преведат на арабски език и езикът трябва да е юридически", каза прокурор Фердинандов.

По думите му много трудно се работи в тази посока, но всички документи са набавени и в момента са в международния отдел на Върховна касационна прокуратура.

Прокуратура съзря хибридна атака от страна на Васил Божков

Прокуратура съзря хибридна атака от страна на Васил Божков

Прокуратурата знае срещу кого се е изправила

Припомняме, на 31 януари Васил Божков бе задържан в Обединените арабски емирства, като преди това му бяха повдигнати задочно 7 обвинения, издадена му беше Европейска заповед за арест и бе обявен за международно издирване, защото е напуснал границите на страната, тъй като се чувства застрашен. Веднага след потвърждаването на ареста главният прокурор Иван Гешев съобщи, че документите за екстрадицията ще започнат да се подготвят, но това обаче вече не е проблем на Българската държава.

Допълнително срещу Васил Божков започна разследване и по твърденията за изнасилвания и убийства - обвинения изречени от бивш бизнес-партньор пред медиите. Отделно проверка се прави и на цялата колекция от антични предмети, собственост на Васил Божков.

Васил Божков млъква

Васил Божков млъква

Това е последното медийно изявление на г-н Божков за неопределен период от време

Знае се, че в ОАЕ Васил Божков е бил с още един от обвинените с него, когато му е наложена мярка за задържане. Ден по-късно във Виена бе задържан и още един от обвинените по разследването в хазарта - бизнесменът Борис Бекяров.

Вчера бе открит и издирвания бизнесмен Александър Тумпаров, приближен на Божков, на когото е наложена гаранция от 1,5 млн. лв.

В ареста се намира и бившият председател на Комисията по хазарта Огнемир Митев. Предпоследният шеф на Комисията, който я оглавяваше по време на разкритията, Александър Георгиев бе освободен под гаранция от 40 000 лв., тъй като е оказал съдействие на разследващите органи.

Кирилов очаква положителна развръзка за екстрадицията на Божков

Кирилов очаква положителна развръзка за екстрадицията на Божков

От 3 до 5 дни щяло да отнеме изготвяне на искането за екстрадицията му след получаване на документите от прокуратурата

Малко по-рано днес съдът постанови мярка за неотклонение "домашен арест" на Тодор Марков, член на Комисията по хазарта, и на Пламен Георгиев, бивш член на същата комисия, също обвинени за участие в организирана престъпна група с ръководител Васил Божков. Прокуратурата поиска най-строгата мярка за задържане.