Установиха нерегламентирано разпространение на редица телевизионни програми без необходимото съгласие на правоносителите.

В периода между 20 и 22 януари е била проведена съвместна операция на ГДБОП, Министерството на културата, Комисията за регулиране на съобщенията и НАП, при която са били проверени два интернет доставчика, опериращи на територията на област Кърджали.

В хода на проверката е било констатирано разминаване между брой абонати и сключени договори с крайни потребители. Били са иззети голям брой документи и компютърно-информационни данни относно дейността на дружествата по отношение на предоставяне на телевизионни програми и финансовата им дейност.

По случая са образувани две досъдебни производства за извършени престъпления против интелектуалната собственост. Констативни протоколи са били съставени и от присъстващите на проверката НАП, КРС и Министерството на културата.

Кабелното пиратство носи вреда на телевизиите и хазната според шефа на АБРО

Кабелното пиратство носи вреда на телевизиите и хазната според шефа на АБРО

Анна Танова отрече твърденията, че се цели унищожаване на малкия и средния бизнес

Проведените операции са част от стратегията на държавата за засилено противодействие на нарушенията на правата върху обекти на интелектуалната собственост и извеждане на дружествата, опериращи в сферата на предоставянето на телевизионни програми до краен потребител, от сивия сектор.

От МВР посочват, че през последните две години страната ни е била извадена от негативния наблюдателен списък "Специален 301" на Департамента по търговия на САЩ благодарение насъвместните действия между МВР и Прокуратурата за противодействие на този вид престъпна дейност.

МВР на война срещу интелектуалното пиратство в България

МВР на война срещу интелектуалното пиратство в България

Не МВР, а операторът бил виновен, че хората нямат телевизия и интернет

Припомняме, масирани проверки на кабелните оператори в цялата страна имаше и през лятото.

На 13 юни ГДБОП влезе в офиси на кабелния оператор "Кабел Сат Запад" в Кюстендил, Дупница, Благоевград и Гоце Делчев.

Вследствие на акцията голяма част от жителите на Гоце Делчев останаха без телевизия и интернет, което предизвика протест в града. Такива недоволства имаше и в други градове по страната.

По думите на адвокатът Емил Василев зад операцията на маскираните стоят корпоративни интереси.

Вътрешният министър Младен Маринвов заяви от НС, че интелектуалното пиратство за България е сериозен проблем, с който МВР ще се бори занапред.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пък посочи, че 700 000 потребители на телекомуникационни оператори са в сивия сектор. Общо 60 телевизионни български и чужди програми на пет кабелни оператори били разпространявани в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права.

700 000 зрители гледат TV от сивия сектор
Обновена

700 000 зрители гледат TV от сивия сектор

Проверките на кабелните оператори продължават, увери Арнаудова