Главният прокурор Сотир Цацаров призна за изначален доказателствен дефицит в обвиненията срещу бившия зам.-председател на Народното събрание и депутат от ДПС Христо Бисеров.

В интервю за Нова телевизия Цацаров поясни, че за този дефицит е станало ясно на един по-късен етап, като това е причината Бисеров да бъде оправдан.

На въпрос обаче защо е допуснал тогава да се случи сюжетът с отнемане на имунитет, оставки и повдигане на обвинения, Сотир Цацаров заяви, че ако не го е направил , е щяло да бъде обвинен, че отказва да разследва и/или че разпъва чадър над депутат от ДПС.

Главният прокурор заяви още, че за първи път чува тезата, че прокуратурата е използвана като бухалка, за да бъде накаран Христо Бисеров да млъкне за нещата от кухнята, които е научил по време на политическата си кариера.

Сотир Цацаров отрече в действията спрямо другия депутат от ДПС – Александър Методиев, известен като Бат Сали, и искането на имунитета му да ереспектиране”.

По думите на Цацаров, прокуратурата си върши работата след като има нарушаване на обществения ред. По въпроса защо обаче прокуратурата не се заеме с далеч по скандалните неща около Бат Сали, а не с хулиганското му поведение, главният прокурор заяви, че „прокуратурата не спира и не пуска тока”. По думите му „някой трябва да си свърши работата, тъй като си има контролни органи, които да проверят доходите и имотното състояние на съответния човек (респ. на депутата от ДПС Александър Методиев). А контролните органи съответно са Национална агенция по приходите - НАП.

"Политически опасно, но и удобно лесно е да си измиват ръцете с прокуратурата”, категорично заяви Цацаров, които не намира за какво може и трябва да се срамува от делото КТБ.

Въпреки това той заяви, че е с ясно съзнание за недостатъците на прокуратурата. Едновременно с това е наясно и за дефицитите в способността да разследва на МВР, и с това, че всесилният в очите на гражданите ДАНС няма никакви полицейски правомощия.

„Но и съм с ясното съзнание, че някакси оправдателните присъди станаха много”, добави Сотир Цацаров.

В прокуратурата няма "шпицкоманда", категоричен беше обаче той. По думите му такива шпиц команди „има само в нечия болна глава”.

Главният прокурор коментира и обвиненията от следователя Иван Христов, добил известност като следователя на Димитър Желязков – Митьо Очите. Именно на тази квалификация се противопостави Цацаров. Той обясни, че Иван Христов е обвинен в използване на служебно положение за получаване на неправомерна облага и е развивал лична стопанска дейност именно в „Слънчев бряг” – хотелиерство, ресторантьорство, ремонт на мобилни апарати. Главният прокурор бе категоричен, че човек, който се занимава с такава дейност, не може паралелно с това да осъществява и функции на следовател.

По въпроса за случващото се в курортния комплекс в последно време Сотир Цацаров заяви, че самото съществуване на „Слънчев бряг” генерира престъпност. „Слънчев бряг” той определи като „държава в държавата”.

 „Слънчев бряг” е нещо като икономическа и административна държава в държавата и е апетитна територия за всеки, който иска да реализира средства по непозволен начин.

Сотир Цацаров посочи, че престрелката от 8 юни е война за територия, война за контролиране на търговска дейност – от таксита, заведения до местата за сладолед и всичко друго.

Държавата трябва да си дойде на мястото. Това е нагла престъпност”, подчерта Сотир Цацаров.