В България отчитаме известен натиск през Черно море, но той е много малък. Това коментира вътрешният министър Валентин Радев след дискусиите в ЕС по въпроси за състоянието на миграционните процеси, съобщиха от МВР. Натискът по море е отбелязан след пресичане на маршрута през Балканите, и с участието на НАТО, поясни Радев.

Валентин Радев подчерта, че много добре работи споразумението между Турция и ЕС, включително и на двустранна основа. Успяваме да задържаме нелегални мигранти, дори и в международни води, при опит да стигнат Румъния, които връщаме и Турция приема веднага. По същия начин се процедира спрямо всички онези, на които е било отказано убежище или закрила.

Заловиха 200 мигранти на лодки до българската граница в Черно море

Заловиха 200 мигранти на лодки до българската граница в Черно море

Властите на Румъния са засекли лодките

Благодарение на финансовата и експертна помощ от Европа, включително и от България, към момента около 7300 души са били върнати в страните по произход от либийските власти. Тази оценка е на италианския вътрешен министър за намаляване на натиска по Средиземноморието.

Радев определи това като много добър знак и припомни, че през последните месеци със 70% е намалял и натискът върху нашата граница в резултат на усилията, положени от българските власти, финансовата помощ от ЕС, както и на изграденото временно инженерно съоръжение на българо-турската граница.

В контекста на обсъжданията на въпросите за борбата с тероризма българският вътрешен министър изрази удовлетвореност от конкретността на разговорите, общата загриженост и стремежа за солидарен отговор на това явление.

Министрите на вътрешните работи от ЕС са дискутирали и възможностите за ограничаване на радикализацията, както и ключовата роля, която има обменът на информация между държавите. "България е сред страните, които осъществява активен обмен на ценна и качествена информация, и това е сред фокусите в работата ни", подчерта министър Радев.

Имаме 200 оплаквания от граничарите, пише Кати Пири на Джамбазки

Имаме 200 оплаквания от граничарите, пише Кати Пири на Джамбазки

Холандската евродепутатка припомня задълженията на нашите граничари

Вътрешният министър категорично отрече твърденията за корупционни практики по границата, каквито обвинения имаше от холандския евродепутат Кати Пири.

Заради това Радев е предоставил на евродепутатите актуални данни. Той припомни също, че в охраната на българските граници от началото на годината са се включили 1029 представители на Фронтекс, само на българо-турската граница са работили 664 души. "Няма нито един сигнал за нехуманно поведение или други укоряващи сигнали от представители на партньорски служби, които ни помагат", заяви Радев.

Джамбазки обвини холандски евродепутат в клевета

Джамбазки обвини холандски евродепутат в клевета

Българският представител защитава нашите граничари

Министърът на вътрешните работи поздрави българските пожарникари с професионалния им празник - 14 септември, и отново сподели мнението, че е необходимо повишаване на заплатите на всички служители на МВР. "Дебатите в Съвета за социално партньорство са кога и как това да бъде направено. На едно мнение сме, но е важно действията да бъдат обмислени и обвързани с политики".

Министър Радев коментира и друг актуален въпрос за страната ни от последните седмици. "Уверен съм в професионализма и капацитета на експертния екип. Те работят по правилата, под ръководството на прокуратурата".