Искат от адвокат Боян Новански - член на Висшия съдебен съвет (ВСС) да се извини на съдебния състав, който е обсъждал решението по делото на съдията от Раднево Люба Петрова. Искането е отправено от ръководителя на Наказателната колегия на ВКС Галина Захарова, съобщиха от ВКС. 

ВКС реши съдийката от Раднево да не лежи в затвора

ВКС реши съдийката от Раднево да не лежи в затвора

Тя беше осъдена на година затвор за съставяне на фалшиви документи

Повод за писмото до ВСС е реплика на адвокат Новански от заседанието на Колегията, проведено на 25 юни 2019 г.

В писмото от ВКС признават, че пълният стенографски протокол от това заседание все още не е публикуван, но се позовават на медийни публикации, които отразяват реплика на Новански. На проекторешението за възстановяване на Люба Петрова на длъжност "съдия", той е заявил, че трябва да се изсипе един камион прах за пране пред Съдебната палата, за да се изперат нечии съвести.

Тази оценка не е коментирана от останалите участници в заседанието.

"В качеството си на съдия във ВКС и ръководител на Наказателната колегия на ВКС намирам за необходимо да възразя срещу публично заявеното неуважение към върховната съдебна инстанция и обидните внушения по отношение на съдии от НК на ВКС по повод решението им по конкретно дело. Като съдии имаме висок праг на търпимост към градивната и отговорна критика, но не сме длъжни да се примиряваме с тенденциозни мнения, които голословно, без да се посочат каквито и да са доказателства, насаждат съмнения в интегритета ни", пише Захарова.

Никой от съдиите не заслужава да е злонамерено охулван заради изпълнени служебни задължения, мотивира тя решението им за възстановяване на съдийската длъжност на съдия Люба Петрова.

Уважение към професионалното и лично достойнство се дължи и на съдиите от ВКС, пише в писмото на ВКС.

Съдия Захарова приканва адвокат Новански да се извини на съдебния състав за репликата си, а в случай че разполага с данни за тяхно поведение, несъвместимо със законовите изисквания, да ги огласи. 

Предадоха съдийката от Раднево на съд

Предадоха съдийката от Раднево на съд

След като беше отстранена от длъжност в края на месец май

Припомняме, Люба Петрова е обвинена за това, че в периода 29 - 30 март в Раднево, в сградата на Съдебната палата, като съдия в Районния съд в Раднево, е съставила официален документ с фалшиво съдържание.

Преди това, на 4 април ВКС съд измени наказанието на съдийката от Раднево Люба Петрова от наказание "една година лишаване от свобода" с "пробация".

Това е второто наказателно производство, внесено в съда срещу Люба Петрова. Първото производство, внесено с обвинителен акт от СЗА, е за извършени от нея девет престъпления - лихварство, лъжесвидетелстване, измама, документно престъпление и престъпление по служба.

То все още се разглежда от първоинстанционния съд - Софийски градски съд. 

Разплитането на този случай започва през 2014 г.

Бивш магистрат и адвокат се опитаха да осуетят наказанието й. 

През 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска отстраняването на съдийката.