Темата за царските гори влезе и в този парламент, след като съпредседателите на Синята коалиция попитаха по време на парламентарния конрол премиера Борисов как ще поправи щетите, нанесени на българската държава от бившия министър-председател Симеон Сакскобургготски.

Според писмените доказателства, каза пред депутатите Мартин Димитров, поземлената комисия в Самоков е възстановила неправомерно 4521 декара земи и гори.

Тази тема трябва да бъде затворена веднъж завинаги, категоричен бе Димитров, подчертавайки, че решението трябва да бъде изцяло правно, а не политическо.

Според него неправомерно взетата земя от бившия монарх трябва да бъде възстановена на държавата.

Много добре трябва да се разбере от българските граждани, че никой не е над закона, изтъкна Мартин Димитров. Той настоя в разумни срокове въпросът да бъде решен от кабинета "Борисов".

От своя страна премиерът Борисов обеща всичко, което е взето неправомерно да бъде възстановено на държавата.

Със заповед на председателя на Държавна агенция по горите от 27 август 2009 г. е назначена работна група от експерти със задача да подготви становище, което съдържа информация за статута на спорните имоти, да анализира хронологията на процеса на възстановяване правото на собственост, както и да даде предложения за бъдещи действия по казуса.
Срокът за изпълнение на възложената работа е 30 септември 2009 г.", уточни премиерът Бойко Борисов.

Държавата може да обжалва административния акт, с който са възстановени царските гори, стана ясно от изказването на Борисов.

Детайлно ще бъдат проучени всички свидетелства и документи, за да се реши казусът, обеща премиерът, а на уточняващ въпрос от Иван Костов заяви, че с него или министрите му никой не е разговарял с предложение да бъдат върнати доброволно надвзетите земи.

Ако има длъжностни лица, които не са си свършили работата, съответно има прокурор, който да им потърси отговорност, а ние ще го сезираме, заяви премиерът, след като Костов изтъкна, че предишното правителство не е направило нищо по случая.

Борисов не отговори на въпроса дали през изминалите години от въпросните неправомерно върнати земи се е извършвал дърводобив.