Конституционният съд с решение от днес допуска за разглеждане по същество искането на президента на Република България Румен Радев за установяване на противоконституционност на членовете, с които се въвеждат допълнителните такси, дължими за транзит на руски газ .

Става въпрос за разпоредбите на чл. 1, т. 2; чл. 5а; чл. 5б; чл. 5в; чл. 5г; чл. 5д; чл. 5е; чл. 5ж; чл. 7, ал. 1, т. 2; чл. 12, ал. 1 и чл. 13 от Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна (обн. ДВ, бр. 8 от 25.01.2023 г., посл. изм. и доп. бр. 96 от 17.11.2023 г.).

Конституционните съдии приемат да разгледат делото с докладчик Надежда Джелепова единодушно с 10 гласа.

И премиерът обвини Радев, че не защитава интереса на България

И премиерът обвини Радев, че не защитава интереса на България

Президентът неправомерно сезирал КС за таксите за руски газ

Държавният гласа оспори на 10 октомври текстовете с аргументи за несъответствие с принципа на законоустановеност на данъците и таксите, тъй като изначално не е ясна правната природа на нововъведената "вноска" и дали тя представлява данък, такса или мито.

Отбелязва се също така, че са нарушени принципите за гарантиране на правото на собственост и на свободната стопанска инициатива.

С искането до КС от президентството пишат и че държавите-членки на ЕС са в митнически съюз помежду си и е въведена забрана не само за мита между държавите членки, но и за едностранно налагане на "всички такси с равностоен на мито ефект".

В мотивите за сезирането също така се посочват опасенията, изказани и и преди това от Румен Радев, че решението на българския парламент води до неприемлив риск за декапитализация и фалит на структуроопределящо за българската енергетика дружество, каквото е "Булгартрансгаз". Специално тези текстове бяха прегласувани от Народното събрание, за да се изгладят недоразуменията.

ЕК: България ще реши къде да отидат парите от таксите за транзита на руски газ

ЕК: България ще реши къде да отидат парите от таксите за транзита на руски газ

Причината е, че става въпрос за национална мярка