Искове на КПКОНПИ са уважени от съдилища в страната и в полза на държавата се отнема незаконно придобито имущество на обща стойност от 849 154, 49 лева. Това съобщиха от пресцентъра на антикорупционната комисия.

С влязло в сила решение на Разградския окръжен съд по иск на КПКОНПИ се отнема имущество на обща стойност 229 244,89 лв. от Данаил Илиев и свързано с него лице. Проверката на Комисията срещу лицето е започнала след привличането му като обвиняем от прокуратурата за участие във въоръжена организирана престъпна група и сводничество.

Отнетото в полза на държавата имущество, включва двуетажна къща с двор, два автомобила, парични суми, както и 46 бр. бижута от 14-каратово злато, както и паричната равностойност на продадени автомобили и суми, получени без законно основание чрез международни системи за разплащане.

С решение на Апелативен съд - Варна частично е уважен и иск на КПКОНПИ за отнемане в полза на държавата на имущество от Биляна Рашид и свързано с нея лице. Уваженият размер на исковата молба е 168 863, 60 лв. Проверката на антикорупционната комисия е започнала, след като лицето е било привлечено като обвиняем за данъчни престъпления.

В тази сума е включена стойността на поземлен имот в гр. Исперих с жилищна и селскостопанска сгради, парични суми от отчуждени недвижими имоти и продажба на леки автомобили, както и паричната равностойност на дружествени дялове.

От КПКОНПИ съобщиха, че решенията на съда не са окончателни.

От Антикорупционната комисия запорирали имот на Васил Божков във Франция

От Антикорупционната комисия запорирали имот на Васил Божков във Франция

В ход са няколко идентични процедури в Гърция, Испания и Германия