Конституционният съд образува дело по искането на "Възраждане", "Има такъв народ" и БСП срещу избора на съдии от парламентарната квота. Това става ясно от публикация на страницата на съда.

Докладчик по делото е съдия Константин Пенчев. Той е докладчик и по делото, внесено от президента Румен Радев, с което също се иска установяване на противоконституционност на peшeниятa зa избop нa ĸoнcтитyциoнни cъдии, пpиeти oт парламента нa 19 янyapи.

Припомняме, по-рано днес депутатите от трите партии внесоха обща жалба до КС срещу избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии от квотата на парламента.

В мотивите си те оспорват както избора, така и записания в решенията на Народното събрание срок от 9 години, за който биват избрани съдиите, който притовиречи на решение на КС, съгласно което новоизбраните съдии трябва да довършват вече започналия преди две години мандат.

14 адвокатски колегии с остра позиция срещу процедурата по избор на съдии в КС

14 адвокатски колегии с остра позиция срещу процедурата по избор на съдии в КС

Те дори настояват НС да ревизира решението си

Вчера държавният глава също сезира КС за избора на нови съдии и призова да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му.

В мотивите си той посочи, че принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

За конституционни съдии от квотата на Народното събрание бяха номинирани трима души, като положителен вот получиха Десислава Атанасова от ГЕРБ, която беше и председател на ПГ на ГЕРБ, и съдия Борислав Белазелков, издигнат от ПП/ДБ. Кандидатът на "Възраждане" Цвета Рангелова не получи подкрепа и остава депутат.

Народното събрание близо две години не попълваше квотата си в Конституционния съд, което поставя под съмнение работата на самата институция. Изборът на съдии обаче бе поставен под съмнение още с номинирането на Десислава Атанасова за КС, като кандидатурата й срещна сериозен отпор сред гражданските и професионални организации, а и недоволство сред актива и на "Продължаваме промяната/Демократична България".

Софийската адвокатска колегия също скочи срещу избора на новите конституционни съдии

Софийската адвокатска колегия също скочи срещу избора на новите конституционни съдии

Тя призова Атанасова и Белазелков да се откажат от избора им за конституционни съдии