"Защо трябва да си стискам ръцете с Лозан Панов? Аз не работя главен прокурор, за да се сдобрявам с някой". Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира последното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) от четвъртък.

Проверка на дейността на Сотир Цацаров искат политически формации

Проверка на дейността на Сотир Цацаров искат политически формации

Европа да погледне какво става в правосъдната ни система, искат 5 формации

Коментарът си Цацаров направи пред журналисти преди Общото събрание на прокурорите за избор на членове на ВСС. "Ние просто трябва да имаме нормални, служебни и колегиални отношения. Лозан Панов никога няма да ми стане приятел", коментира Цацаров.

Цацаров призова прокурорите да гласуват за себе си при избор на ВСС

Цацаров призова прокурорите да гласуват за себе си при избор на ВСС

Прокуратурата работи, затова ви призовавам гласувайте с мисъл, каза главният прокурор

Той бе категоричен, че това не означава, че няма готовност да работи с него. "Не бъркайте това да си подам ръка с някой като приятел, със служебното отношение към някого. В крайна сметка той е председател на Върховен касационен съд. Това е институция, която заслужава само уважение. Аз съм главен прокурор. Прокуратурата трябва да знае своето място в процеса. В същото време няма да му позволя да хвърля упреци върху колегите ми прокурори, защото тези хора не го заслужават", категоричен бе Цацаров.

Не съм вдигал ръка за война, отсече Цацаров за скандала с Лозан Панов
Обновена

Не съм вдигал ръка за война, отсече Цацаров за скандала с Лозан Панов

Обвинител номер 1 отвръща на удара

"Ние приятели няма да станем, но ние трябва да работим. В крайна сметка друг вариант няма", заяви Цацаров.

Той бе категоричен, че не бил подведен в подкрепата си за Лозан Панов при неговото назначаване на поста, но заяви че очаквал по-малко политиканстване, по-малко хленчене.

Профил на кандидатите за членове на ВСС от квотата на прокурорите

Профил на кандидатите за членове на ВСС от квотата на прокурорите

12-те кандидати представиха своите концепции пред Общото събрание.

"Очаквах много по-конкретни идеи за съдебната система, очаквах взаимна коректност", категоричен бе Цацаров. По думите му единственото му искане към председателя на ВКС е за коректни колегиални отношения.

Относно избора на Панов, Цацаров посочи, че тогава е видял в него "кандидат, който е далеч по- в състояние да защити интересите на съдебната система, да бъде коректен, да не бъде умерен във формата на послушен и да бъде човек с много ясна визия".

Оставката на шефа на ВКС Лозан Панов поиска Ясен Тодоров
Обновена

Оставката на шефа на ВКС Лозан Панов поиска Ясен Тодоров

Искали да дестабилизират страната, твърди шефът на етичната комисия на ВСС

Цацаров заяви, че личната му оценка не бива да блокира институционалните действия на прокуратурата и отношението към съда. "Моята лична оценка не бива да пречи на това, което бихме могли да направим", посочи той.

Относно коментираните конституционни промени за въвеждане на контрол над действията на първите големи, Сотир Цацаров припомни, че парламентарният контрол над действията на главния прокурор вече е въведен по негово настояване на всеки три месеца. Според него механизмът за контрол над тримата големи - председателят на ВКС, ВАС и прокуратурата може да бъде въведен и то без промени в Конституцията. Промените, които били необходими, са в Закона за съдебната власт и в НПК, обясни главният прокурор.

Цацаров бе категоричен, че дебатът се измества и не протича по същество - към кръг от агнешки главички, който дали съществувал или не, било съвсем друг въпрос. "Освен всичко друго не обичам и агнешко", коментира Сотир Цацаров.

Флашмоб с агнешки главички пред ВСС

Флашмоб с агнешки главички пред ВСС

Младежи с маски държат карантиите

Припомняме, в деня когато малцинството във ВСС трябваше да обсъди на заседание на ВСС проверка на дейността на главния прокурор, пред сградата на Съвета шестима младежи оставиха шест реални прясно отрязани агнешки главички. Толкова бяха и магистратите, поискали инспекцията на главния прокурор.

"Аз не споря с никого. Не съм тръгнал да обикалям телевизионните студия, не съм тръгнал да казвам, че ме е страх. Къде го е страх? В мерцедеса на НСО, там ли го е страх? Не съм тръгнал да казвам, че държавата едва ли не е на колене пред този или онзи, не съм тръгнал да пиша писма, в които охарактеризирам съдиите едва ли не като най-голямото зло в тази страна. Не съм започвал тази война. Нямам намерение да оставя някой да се упражнява с мен, с колегите ми пък - още по-малко, пък бил той и Лозан Панов, даже бих казал: най-малко Лозан Панов", обяви Цацаров.