Хората имат право да изразяват своята позиция, но бих казал, че за да може да има информиран избор, е необходимо съдебните актове да бъдат прочитани. Това заяви председателят на ВКС Лозан Панов по повод казуса с Джок Полфрийман.

Той подчерта, че именно по тази причина на сайта на Върховния касационен съд са събрани всички съдебни актове по случая.

В една замърсена медийна среда дори тези, които не са чели актовете, могат да въздействат и да манипулират обществото, предупреди Панов и напомни, че ролята на съда е да помага за правната култура на обществото.

Относно задържането на предсрочно освободения Полфрийман той беше категоричен, че е важно съдебната система да не става основание за осъждане в Страсбург.

Съдийската колегия зове да се зачита независимостта на съда

Съдийската колегия зове да се зачита независимостта на съда

Тя била гаранция за справедлив процес

Според него обаче Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет е реагирала неадекватно и непоследователно с първата и втората си позиция.

"В конкретния случай Съдийската колегия не би трябвало да взима по същество позиция, да застава на страната на едната или другата теза. Магистратите трябва да имат усещането, че органът, признат по закон да брани тяхната независимост, стои твърдо на своето място", посочи Панов. Според него обаче неадекватната реакция на колегията не е създала това усещане у магистратите.

Съдийската колегия абдикира от своите задължения, вменени в Закона за съдебната власт, да брани независимостта на магистратите, отсече председателят на ВКС.

По негови думи подход, в който се насажда омраза към магистрати, независимо дали сме съгласни с постановените съдебни актове, е връщане към епохи, които би трябвало да сме забравили.

Припомняме, австралиецът Джок Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов през 2007 година, излезе предсрочно на свобода с решение на САС от 19 септември 2019 г.

Съюзът на съдиите предлага на кадровиците във ВСС да подадат оставки

Съюзът на съдиите предлага на кадровиците във ВСС да подадат оставки

Заради реакцията им на сигнала, внесен от младежите на ВМРО

Няколко дни по-късно главният прокурор Сотир Цацаров сезира ВКС с искане да се възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да се спре изпълнението на постановеното от Софийски апелативен съд. Искането следствие от подадена от родителите на жертвата в престъплението Андрей Монов жалба.

По-късно ВКС върна на СГС искането за доокомплектоване на документите, а тази сутрин, след като бе обявено публично разпределение на делото, стана ясно, че производството вече е изрядно и ще тръгне.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че докато делото не влезе отново във ВКС, макар и по специална процедура, Джок Полфрийман е свободен гражданин и може да напусне страната.

Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов призова пред "Ей Би Си нюз" австралийските власти да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, тъй като подзащитният му е застрашен от държавните власти.

Христо Монов: Съдиите да си правят каквото искат, но на друго място

Христо Монов: Съдиите да си правят каквото искат, но на друго място

"Калпакчиев, ако смее да се разходи по Витошка до Лъвов мост, аз мога, той може ли"

Решението на съда за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман предизвика редица негативни реакции. Депутатите от различни политически сили се възмутиха от решението.

Младежката организация на ВМРО внесе сигнал до съдийската колегия на ВСС срещу Калин Калпакчиев, в който изказват съмненията си около безпристрастността на постановлението на съдията. ВСС обаче прехвърли казуса към Инспектората на ВСС, предизвиквайки ответна реакция от страна на Съюза на съдиите в България. По-късно съдийската колегия призова да се зачита независимостта на съда.