Лютви Местан ще поиска отвод на съдебния състав, който гледа делото за катастрофата, при която загина 6-месечно бебе, съобщават от "24 часа".

Това обяви самият той след поредното отлагане на делото. Бившият лидер на ДОСТ възнамерява да сезира и Инспектората на Висшия съдебен съвет.

Местан се опита да направи изявление в съдебна зала. Това обаче не му беше разрешено от председателя на състава Георги Милушев, който отложи делото за 24 март заради неявяването на двамата адвокати на бившия политик. Защитниците са подали до съда молби с болнични листове. Менко Менков бил заболял внезапно, а Нацко Дойчев бил диагностициран с коронавирус.

След заседанието Местан бе категоричен, че отношението към него определено е пристрастно. "Тая много сериозни съмнения, че този председател на съдебния състав не е обективен. Доказва във всяко заседание своята пристрастност", подчерта той. Като причина за реакцията си той посочи, че е изискал протокола от предишното съдебно заседание. Според Местан той бил некоректен и в него липсвали съществени въпроси и отговори относно катастрофата. Обвиняемият поискал да му бъде предоставен и аудиозаписът от заседанието. Това обаче не станало в законоустановерия срок.

Неявили се свидетели отложиха делото за катастрофата с Лютви Местан

Неявили се свидетели отложиха делото за катастрофата с Лютви Местан

Става въпрос за лекарите, оказали първа помощ на пострадалите при инцидента

Припомняме, Лютви Местан беше обвинен за причинена смърт по непредпазливост на 6-месечно бебе при катастрофа на 14 април 2019 г. на разклона за село Загорско край Кърджали.

Той беше задържан за 24 часа, след което беше освободен под гаранция от 10 000 лева. По-късно обаче тя беше отменена от съда, тъй като нямало доказателства за доходите на политика. След като бе освободен от гаранцията, заради общественото недоволство, от прокуратурата за втори път наложиха на Местан същата гаранция.

По-късно обвинение като съпричинител получи и бащата на загиналото бебе. Експерти установиха, че той се е движил с 32 километра в час над допустимото за участъка край разклона за село Загорско.

Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан и възложи на прокурори от ВКП да оказват засилена методическа помощ на прокурорите от Окръжна прокуратура Кърджали.

Местан провежда самостоятелен експеримент, за да докаже невиността си

Местан провежда самостоятелен експеримент, за да докаже невиността си

След като съдът не уважи искането му за това