Ветото, което наложи президентът, е негово конституционно право. Това заяви пред БНТ вътрешният министър Младен Маринов.

Той призна, че е бил изненадан и подчерта, че по отношение на армията държи тя да бъде използвана в определени ситуации. Армията при всички положения трябва да бъде използвана в рамките на компетентността, която има, категоричен бе Маринов.

Като възможни примери той даде съвместни патрули с полицията, както и да поемат част от обектите за охраняване. По думи на вътрешния министър военните биха били на подчинение на МВР, тъй като то отговаря за обществения ред в мирно време.

Ограничават движението в ромските махали?

Ограничават движението в ромските махали?

Масово хората спазвали правилата с изключение на жителите на гетата

Според него засега не би следвало да се ползва армията, това можело да стане, когато се изчерпи ресурсът на МВР. Маринов увери, че засега министерството се справя със ситуацията.

По негови данни има образувани над 100 досъдебни производства за нарушение на 14-дневната карантина, като наказанията са до 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лв. Всеки ден се увеличават сигналите за хора, които не спазват наложена карантина, допълни министърът.

Ще могат да вадят военните срещу коронавируса
Обновена

Ще могат да вадят военните срещу коронавируса

От БСП скочиха, че вирус не се бори с автомат

Той обясни, че трябва време, за да се затегне строгостта при пропускането на контролните пунктове при областните градове, тъй като много от хората е трябвало да се сдобият с необходимата служебна бележка. Сега потокът бил по-малък, отколкото в нормална обстановка.

Маринов заяви и че проблемът с бежанците стои на дневен ред. Към момента няма данни за сериозни придвижвания, а към нашата граница няма нито един опит за преминаване през изминалото денонощие, изтъкна той.

Вътрешният министър даде и положителен пример от по-строгите мерки за сигурност през последните дни - отчита се спад на битовата престъпност, като няма нито едно откраднато превозно средство през изминалото денонощие в страната.

Армията ще бори вируса със снаряжение, не с прашки, отсече Каракачанов

Армията ще бори вируса със снаряжение, не с прашки, отсече Каракачанов

Министърът очаква удължаване на извънредното положение