Продължава делото за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, съобщава БНТ.

Днес съдът разглежда комплексна петорна техническа и медицинска експертиза, които ще покажат начина на настъпване на катастрофата и връзката с травмите, причинили смъртта на Цветков.

Експертизите сочат, че колата на журналиста е ударена от шофирания от Кристиан Николов автомобил със скорост 98 км/ч. Тъй като колата, управлявана от подсъдимия, е с доста по-голяма площ и по-голяма маса, се е получила много голяма кинетична енергия, от която колата на Милен Цветков е изхвърчала в центъра на кръстовището, а тялото на журналиста се е притиснало силно между шофьорската седалка и волана.

Секунди преди да удари колата на Милен Цветков Николов задрямал

Секунди преди да удари колата на Милен Цветков Николов задрямал

Това каза пред софийския градски съд Георги Иванов - приятел на Николов

От това настъпило първоначално частично, а впоследствие и пълно разкъсване на аортата около сърцето на журналиста. Това е довело до кръвоизлив, който за минути притиснал сърцето и спрял дейността му.

Заключението на медиците е, че при нанесените травми смъртта е била неизбежна и не е свързана с навременната или ненавременна правилна или неправилна първа медицинска помощ, която пристигналият на място екип е оказал.

В началото на днешното съдебно заседание адвокатът на подсъдимия се опита да протестира срещу приемането на вчерашната експертиза, която доказва употребата и влиянието на наркотици върху поведението на Николов.

Кристиан Николов и спътниците му не помагали на Милен Цветков, а търсели нещо в колата
Обновена

Кристиан Николов и спътниците му не помагали на Милен Цветков, а търсели нещо в колата

Очевидците разказват в съда

Защитата се опита да оспори, че направилите експертизата имат необходимата квалификация, за да кажат дали подсъдимият е бил под влияние на наркотици и дали те са оказали влияние върху неговото поведение.

Съдът обаче отхвърли искането и така експертизата остава приета с всички заключения на експертите.

След разглеждане на тези експертизи страните ще имат право да поставят свои допълнителни искания. Ако съдът ги приеме, делото ще продължи в следващи заседания. В случай че съдът ги отхвърли, ще се насрочат заседания за пледоарии.

Припомняме, делото за катастрофата, в която загина Милен Цветков започна по същество, като първият свидетел беше приятелката на обвинения. Тя свидетелства, че Кристиян Николов е бил първият, който е оказал първа помощ на тежко ранения журналист, в чиято кола Кристиан се е врязал без спирачен път.

Приятелката на обвиняемия отрече Николов да е употребявал наркотици, а защитата на Кристиян пред журналисти след заседанието изказаха и тезата, че наркотичните вещества в кръвта му са му били сипани от друго, неизвестно лице.

Сред експертизите от разследването е и кръвен анализ, който показва коктейл от дрога в организма му. Освен това Кристиан е шофирал, без да намали на приближаващото кръстовище, където е изчаквал червения светофар Милен Цветков.

По разследването бе обвинена и майката на шофьора - Десислава Николова, като тя е със взетата мярка за неотклонение "парична гаранция" от 100 000 лв. Николова е обвинена, тъй като е управител на търговскотото дружество, собственик на автомобила.

Обвинения в началото бяха повдигнати и срещу приятелката на Николов - Симона Цветкова, и Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Двамата са пътували в джипа към момента на катастрофата, но са избягали от мястото на инцидента, а след това са и отказали да сътрудничат на разследването. Те бяха задържани първоначално, а след това освободени от ареста срещу гаранция от по 10 000.