Специализирано звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура прецизира обвинението спрямо бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош за нецелево разходване на средства. Прокуратурата повдигна и нови две обвинения срещу Боршош - за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки.

След изготвяне на назначената допълнителна съдебно-икономическа експертиза разследването на е установило, че в периода от 23 август 2016 година до 26 юни 2017 година Боршош е разпоредил част от целевите средства да бъдат изразходвани за заплащане на разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати. Става въпрос за сума в размер на 3 431 146 лв.

С решение на Министерски съвет от 3 август тази година бюджетът на Националния дворец на културата е увеличен със 17 млн. лв., като средствата са били предназначени за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, започващо на 1 януари 2018 година.

Боршош финтира комисията за НДК гейт

Боршош финтира комисията за НДК гейт

Ексшефът на НДК се съмнява в безпристрастността на комисията

В хода на разследването са събрани доказателства и за още едно престъпление, извършено от Мирослав Боршош. Той е обвинен и за умишлена безстопанственост, от която са последвали щети за НДК в общ размер на 389 624 лв.

В периода от 16 януари 2015 година до 24 януари 2017 година Боршош е сключил договори с адвокатски дружества при наличие на назначени двама юрисконсулти. Новите договори били за изработване на уеб сайт и изготвяне на технически паспорти, при съществуващ интернет сайт на НДК и изработени два технически паспорта на сградата.

От събраните и анализирани до момента доказателства Специализираното звено "Антикорупция" е установило още, че в периода от 24 ноември 2014 година до 23 декември 2015 година Боршош съзнателно е сключил 15 неизгодни сделки, от които за НДК са настъпили значителни вреди в размер на 94 740 лв.

6 от договорите били за PR- обслужване, при наличието на 4-ма служители, назначени в НДК за тази дейност. Другите 9 договори били за процесуално представителство пред съдебни органи, при налични назначени 2- ма юрисконсулти.

Без промяна остава обвинението срещу Боршош за безстопанственост, свързано със сключения договор за оперативен лизинг за отдаване под наем на лек автомобил марка "Лексус", от което за НДК са настъпили щети в размер на 28 399 лв.

Разследването по случая продължава.

БСП очерта профила на кабинета „Борисов 3“: НДК, Боршош и Суджук гейт

БСП очерта профила на кабинета „Борисов 3“: НДК, Боршош и Суджук гейт

Суджукът е само най-циничната част от проявлението на това управление на ГЕРБ

Припомняме, на 26 юни 2017 г., понеделник вицепремиерът Лиляна Павлова уволни изпълнителния директор на НДК Мирослав Боршош. Във вторник премиерът Бойко Борисов го върна на поста.

От БСП и ДПС обявиха в пленарна зала, че казусът трябва да бъде разследван от парламентарна комисия. Йордан Цонев от ДПС директно заяви, че според него случаят е за прокуратурата.

На 28 юни от прокуратурата съобщиха, че са уведомени от ДАНС за нарушения с бюджетни пари, отпуснати на НДК, а на 19 юли прокуратурата обвини Боршош за нецелесъобразно изразходване на средства. 

Обвиниха бившия шеф на НДК Мирослав Боршош
Обновена

Обвиниха бившия шеф на НДК Мирослав Боршош

Той е с "Подписка" за нецелесъобразно харчене и умишлена безстопанственост