СГС ще се произнесе за мярката за неотклонение на Алексей Петров на 12 юли, стана ясно след продължилото над 6 часа съдебно заседание.

Причината за това е появилите се незнайно как в документите по делото записи от СРС-та.

Съдия Румяна Ченалова поясни, че тези материали, събрани в една папка, не са докладвани до този момент нито на нея, нито на който и да е от състава и не знае как са се появили там. За изясняване на ситуацията са изискани обяснения.

Градска прокуратура пък трябва да обоснове до следващото съдебно заседание постъпването на тези материали и евентуалното им приобщаване към производството.

По-рано днес се оказа, че СРС-та има, те са от срещите на главния подсъдим по делото „Октопод" Алексей Петров и свидетеля Пламен Устинов, проведени през април тази година. Това съобщи наблюдаващият прокурор Светлозар Костов, като поясни, че записите от СРС-тата са в съдебна зала.

Припомняме, от Съюза на стопанска инициатива (ССИ), а и лично Алексей Петров по време на предишното заседание, бе заявено, че такива записи има и се поиска те да бъдат представени на съдебната власт.

Прокурор Костов обясни, че прилагането на СРС-та е направено от ГДБОП по сигнал на Пламен Устинов, който е дал писмено съгласие да бъде записан. Това негово искане било мотивирано от отправени му заплахи за живота.

Прокурорът не обясни какво е съдържанието на записите, но го определи като много интересно и посочи, че то съвпада с това, което е разказал Пламен Устинов, а не с думите на Алексей Петров.
Костов добави още, че няколко пъти свидетелят е бил претърсван дори лично от подсъдимия, но той не е успял да намери подслушвателните устройства.

Костов обясни първоначално си неведение затова дали има такива записи, с това, че те не са искани от прокуратурата.

Стана ясно, че Пламен Устинов вече е с назначена физическа охрана.

На днешното заседание, което трябваше да реши дали Петров ще остане в ареста, или ще бъде пуснат, присъстват и група студенти и преподаватели от Великотърновския университет, както и познати на Алексей Петров.

„Ние сме тук, за да видим какво се случва по делото, какво казват съдиите, какво - прокурорите и какво - защитата. Моето лично мнение е, че не всички факти по делото се отразят обективно от медиите и затова искаме да се убедим сами", заяви Ивелин Джаджев.
По думите му той е дошъл тук да си направи тест, да види какво се казва реално в залата и как се интерпретира това в общественото пространство.

Голяма част от многочасовото заседание бе отделена за разпити на свидетели и обяснения на обвиняемия, както и очни ставки между Пламен Устинов и Ивайло Велинов и Пламен Устинов и Дамян Асенов. По време на една от тях стана ясно, че Устинов е "спестил" при предишния си разпит да разкаже за още една среща с бившата барета.

Междувременно решението за това дали Алексей Петров да остане зад решетките или не се превърна в състезание за надцакване между прокуратурата и защитата кой ще доведе повече свидетели в подкрепа на своите тези.

През май съвсем неочаквано се появи Донка Митева и въз основа на нейните показания и на казаното от Пламен Устинов, бившата барета беше задържан. На предишното заседание през юни адвокатите на Петров доведоха четирима свидетели, а въз основа на техните показания беше поискана промяна на мярката.

Днес прокурорите Момчев и Костов представиха пред съда Иванка Славчева, като убедиха съда, че си заслужава да бъде разпитана, тъй като ще разкаже за това как Алексей Петров е оказвал натиск върху свидетели.

Славчева, която събираше подписи в подкрепа на Петров след ареста му, разказа, че тези атаки срещу свидетелите са се осъществявали основно чрез сайта на Гражданска инициатива "Истината за Алексей Петров", където са публикувани материали за образувани производства срещу един от основните свидетели по делото Георги Цветанов.
С течение на времето свидетелката "се запознала със ситуацията около Петров" и
решила, че не иска да се занимава с това движение. Когато обаче съобщила новината на
подсъдимия, той я заплашил, че "има едно кирливо сдружение „Хората" и ще й го вземе". Последвали и няколко анонимни заплахи по електронната поща, свързани с живота на малкия й син.

Славчева разказа и че й се наложило да бъде посредник между Петров и бившия депутат от РЗС Дарин Матов, на когото трябвало да предаде, че дължи 100 000 лева на бившият съветник в ДАНС. По-късно разбрала, че това са пари, дадени на Матов за предизборната кампания. Станало ясно и че става дума за 50, а не за 100 хиляди лева.
Освен това Матев трябвало чрез трети човек да накара Георги Цветанов да промени
показанията си пред съда.

След дадените от Славчева показания Алексей Петров даде лични обяснения, в които заяви, че единственото вярно в думите й е, че е помагал на сдружението.
По повод появилите се СРС-та той бе категоричен, че каквито и записи да са правени
и както и да са манипулирани няма да се чуе, че той се е опитвал да въздейства на Устинов.