В МВР функционира денонощна открита линия за подаване на сигнали за нарушения на изборния процес. Тя работи от 27 октомври от 12.00 часа. Това заяви на брифинг Заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" старши комисар Благородна Макева. Сигнали ще могат да се подават и на фейсбук страницата на Главна дирекция "Национална полиция", както и на нарочен имейл.

До момента имало подадени 84 сигнала за изборни нарушения. Като огромна част от тях представлявали жалби, постъпили в Комисията за лични данни. Това разследващите отчитат като нов момент в тези избори. Нарушенията са свързани предимно с така наречените "подписки" и на практика хора, които са си намерили имената в тях, без да се подписвали. Към момента има две образувани досъдебни производства.

МВР, Прокуратурата и ДАНС са създали Национално бюро за координация на действията на дежурните екипи, ангажирани с провеждането на изборите, а разследващите полицаи са провели необходимото обучение относно закононарушения, свързани с изборното законодателство. Изборните престъпления ще се докладват приоритетно на наблюдаващия прокурор, който в срок от 48 часа ще трябва да преценява дали има данни за образуване на досъдебно производство, обясни още Макева.

13 069 полицаи ще са пряко ангажирани с охраната и нормалното протичане на изборния ден. 7062 са местата за гласуване в страната, а откритите избирателни секции са 12 249. От тях 162 са подвижни, а 276 - са в места за лишаване от свобода и в домове за стари хора, обяви на брифинга старши комисар Тодор Гребенаров, зам.-директор на Главна дирекция "Национална полиция".

На практика целият състав на полицията ще бъде ангажиран с осигуряването на безпрепятственото протичане на изборния процес. Полицаите ще бъдат пряко ангажирани и ще участват във вземането на изборните книжа и охраната на изборните материали при транспортирането им до избирателните секции. Служителите ще се движат със самостоятелни полицейски автомобили, без да се смесват изборни книжа. В края на работния ден след приключване на гласуването те ще участват в транспортирането на изборните материали до районните избирателни комисии.

Директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов заяви, че в столицата функционират 1581 секции и 8 подвижни изборни секции. По думите му това са 291 изборни места и три районни избирателни комисии 23, 24, 25 - РИК.

С разпореждане на столичния кмет Йорданка Фандъкова се въвеждат и промени в организацията на движение в районите на зала "Универсиада", "Зала Арена Армеец" и НДК, където се забранява временно престоят и паркирането. В района на НДК е въведена и временна организация на движение, която позволявала преминаването единствено на колите на градския транспорт. В НДК ще бъде разположен Международен пресцентър, който ще функционира в изборната нощ.

Директорът на Паспортната служба в МВР Светлана Ценева увери, че е създадена е необходимата организация и от 10-ти октомври паспортните бюра издават ускорено лични карти, така че всеки български гражданин да упражни правото си на глас. Към вчерашна дата са били издадени и 49 400 лични карти.

МВР ще издава и два вида удостоверения за гласуване, като в изборния ден ще работи с удължено работно време до 19.00 часа. Двата вида удостоверения ще служат за изборите за президент и за местните избори и така на практика, ако дадено лице се намира в София, а по местоживеене е от Бургас, ще може да гласува с такова удостоверение в столицата. Удостоверения за гласуване ще се издават и на лицата с открадната или загубена лична карта, при подадено заявление за издаване на нова лична карта.