Състав на Софийския градски съд отложи делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев.

Припомняме, преди началото на днешното съдебно заседание, Ненчев заяви за news.bg, че очаква делото да бъде финализирано на първа инстанция.

Той е подсъдим за неизпълнение на служебните си задължения - не е осигурил авиационна безопасност и летателна годност на самолети на изтребителната авиация на ВВС.

В съдебната зала прокуратурата заяви, че истинаta по делото е изяснена, но адвокатите не се съгласиха с мотивите на държавното обвинение и поискаха обобщен протокол от работната среща на българската делегация в Полша.

Магистратите приеха искането на защитата за основателно, но счетоха и че е необходима допълнителна информация от Министерство на отбраната условията по ремонта на двигателите на изтребителите. 

Припомняме, последното съдебно заседание срещу Ненчев беше отложено поради все още непостъпила информация от Министерство на отбраната по зададени въпроси.

Отложиха делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев

Отложиха делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев

Всички свидетели по делото са разпитани и съдебният процес е в своята финална фаза

По отношение на срещата на българската делегация в Полша и изготвения доклад от там, Ненчев отбеляза, че докладът вече е представен пред съда. Имало няколко забележки по него, но те вече били отстранени.

Процесът срещу Николай Ненчев по това дело тръгна в края на месец февруари 2017 г. Според обвинението, министър Ненчев не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на Република България. От това са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък.

Това е причината на 05 януари 2017 г. на Николай Ненчев да бъде повдигнато обвинение за извършено престъпление по служба при условията на продължавано престъпление - с две отделни деяния, които поотделно съставят едно и също престъпление - чл. 282, ал.3, във вр. с ал.2, във вр. с ал.1, вр. с чл. 26, ал. 1 от НК .

Обвиниха Николай Ненчев за МиГ-овете
Обновена

Обвиниха Николай Ненчев за МиГ-овете

Според НК може да получи до осем години лишаване от свобода