Николай Хаджигенов поема защитата на отстранения кмет на община "Младост" Десислава Иванчева, съобщи БНТ.

Това стана ясно при започване на заседанието на Апелативния спецсъд, който трябва да реши дали да освободи под домашен арест Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

Двете бяха задържани веднага, след като на 15 април Специализираният съд осъди Иванчева на 20 години лишаване от свобода, а Петрова на 15 години.

Третият подсъдим по делото за подкуп - Петко Дюлгеров получи 12 години затвор. И на тримата бяха наложени глоби - общо за 37 000 лв и забрани да заемат държавни длъжности.

20 години затвор за Иванчева и 15 г. за Петрова
Обновена

20 години затвор за Иванчева и 15 г. за Петрова

Веднага след присъдата Иванчева, Петрова и Дюлгеров са задържани

Припомняме, че заключителните пледоарии по делото срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова се проведоха на 14 април. Ден след това на първа инстанция съдът реши да даде 20 години затвор на Иванчева и 15 на Петрова. 

Преди това адвокатът на Иванчева Марин Марковски заяви, че прокуратурата търпи логически обвинения по делото срещу бившата кметица. По думите му отмятането на Дюлгеров от показанията си е "изстисканият лимон и сока, който трябва да преглътне прокуратурата".

На последното заседание по делото обвиненият Петко Дюлгеров се отметна от показанията си, дадени в досъдебна фаза - а именно, че той е бил посредник между Иванчева и бизнесмена Александър Ваклин за рекордно искания подкуп от половин милион евро.

Марковски: Битката за свободата на Иванчева продължава

Марковски: Битката за свободата на Иванчева продължава

Защитата е внесла веднага жалби срещу задържането на Иванчева и Петрова

На същото заседание замесена в случая се оказа и строителната фирма "Артекс", чието име нашумя през последните седмици покрай скандала с апартаментите на властта.

Преди месец стана ясно, че в тефтерчето на Десислава Иванчева - основно доказателство на обвинението - е дописвано от поне още един човек.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха задържани преди една година с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите. Тримата обвинени прекараха 8 месеца в ареста, които бяха съпроводени и със скандал за условията в ареста и отношението при ескортиране до болнично заведение.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста с мярка "домашен арест" малко преди Коледа 2018 година отново със скандал, който предизвика напрежение между Специализирания съд и ВКС и проверка, която бе разпоредена от шефа на ВКС Лозан Панов заради бързите действия на обвинението. Проверката завърши със заключение за инцидентен случай на неправилна съдебна практика.

Неделни пледоарии по делото срещу Иванчева и Петрова

Неделни пледоарии по делото срещу Иванчева и Петрова

Очаква се присъда на първа инстанция