Продължава разследването по случая с взрива в жилищния блок във варненския квартал "Владислав Варненчик", съобщава БНТ. Все още не е ясно коя е втората жертва на инцидента, след като при огледа бе открит втори труп.

Припомняме, Окръжната прокуратура във Варна започна досъдебно производство за палеж с двама загинали и нанесени материални щети след тежкия инцидент от вчера сутринта. Двама души загинаха, а седем бяха настанени в болница с обгазяване. Сред тях са и три деца - на 4, 12 и 17 години. По данни на УМБАЛ "Св. Марина" тяхното състояние е стабилно.

Настаниха в общинско жилище семейство, пострадало при взрива във Варна

Настаниха в общинско жилище семейство, пострадало при взрива във Варна

Общината има готовност да настани и други пострадали

Два апартамента са напълно унищожени, а върху трето жилище са нанесени значителни щети. Водата и токът са спрени в целия вход, останалите живущи са евакуирани.

Предстои да се обследва годността за обитаване на жилищния блок. Изясняват се причините, при които е извършен палежът.

Вече е установена самоличността на едната от жертвите - 53-годишна жена. Самоличността на втората жертва все още се изяснява.

Полицията обяви за общодържавно издирване 66-годишния Веселин Димитров, който е живеел във взривения апартамент. Той е бивш полицай и военен. Властите ще разпространят снимка на Димитров днес.

Предполага се, че Веселин Димитров е взривил жилището заради проблеми с жената, с която е живеел на семейни начала. Тя е настанена в кризисен център.

На брифинг тази сутрин окръжният прокурор на Варна Красимир Конов и директорът на ОД на МВР Даниел Пашов заявиха, че не е ясно дали първо е имало пожар и след това е последвал взрив, или е било обратно. До момента няма потвърждение на информацията, че в жилището и в избените помещения са съхранявани взривни вещества.

От прокуратурата посочиха, че е нямало данни за психическо състояние на Димитров, което да буди притеснение. Разпитани са негови близки и роднини. Днес ще се извърши допълнителен оглед на местопроизшествието.

Жената, която е живяла с Веселин Димитров, е в Център на настаняване. Тя е разпитана, но прокурорът отказа да преразкаже нейните свидетелски показания. Тя е извадила ограничителна заповед спрямо Веселин Димитров на 6 януари. Прокуратурата обаче не разполага с данни колко са подадените сигнали за домашно насилие преди това.

Няма данни втори живущ в блока да липсва. Няма данни обаче да е имало и външен човек в блока. Според съседи вторият труп е на Веселин Димитров.

Двама са загиналите при взрива във Варна

Двама са загиналите при взрива във Варна

Бившият военен и полицай се издирва от МВР

До момента са разпитани седем свидетели по образуваното досъдебно производство. Назначени са химическа, биологична, съдебномедицинска, пожаротехническа и ДНК-експертиза. Те трябва да дадат отговори за вида на запалимото вещество, последвалия взрив и самоличността на овъглените човешки останки.

Днес Окръжната прокуратура във Варна ще разреши достъп до входа и пострадалите жилища на представители на община Варна, които ще извършат оглед с цел оценка на надеждността на конструкцията на панелния блок.

По време на брифинга окръжният прокурор на Варна Красимир Конов заяви, че не се отхвърля нито една хипотеза като причина за палежа.