Окръжният съд в Пазарджик отстрани прокурора, който изготви обвинителния акт срещу Ахмед Муса и неговите 13 поддръжници, обвинени в разпространяване на идеите на "Ислямска държава", предаде БНР.

Според магистратите главният обвинител Недялка Попова е предубедена към мюсюлманската общност у нас. Съдът се мотивира с изказването на Попова пред информационен сайт през март 2018 г., че ако мюсюлманите в България достигнат 30%, това ще е предизвикателство за националната сигурност.

Според съдия Кристина Пунтева има данни за предубеденост и това е основание за отвод.

Адвокатите на Ахмед Муса и останалите 13 обвинени поискаха отмяна на изготвения от прокурор Недялка Попова обвинителен акт и връщане на делото в досъдебна фаза с нов обвинител.

Наградиха прокурора по делото срещу Ахмед Муса

Наградиха прокурора по делото срещу Ахмед Муса

Награди получават следовател и екип от ДАНС

Съдът трябва да се произнесе по искането за прекратяване на делото. Според юристи обаче това е малко вероятно, тъй като към момента няма такава практика.

Днес Попова не се яви в съдебната зала. Обвинението беше представлявано от окръжния прокурор на Пазарджик Васил Малинов.

Припомняме, през май тази година Недялка Попова беше наградена от главния прокурор Сотир Цацаров за образцово изпълнение на служебните й задължения по делото с Ахмед Муса.

На 3 април 2018 г. стана ясно, че е започнала проверка заради интервю на прокурор Попова пред пловдивския сайт Трафикнюз, с който тя предупреждава за опасни тенденции в българското общество.

Проверяват прокурорката по делото срещу Ахмед Муса

Проверяват прокурорката по делото срещу Ахмед Муса

За коментара й пред медии, в който противопоставя български граждани по религиозен признак

От Главното мюфтийство последва незабавна реакция, като бе свикано извънредно събрание на Висшия Мюсюлмански съвет.

Прокурор Попова е един от обвинителите по второто дело срещу Ахмед Муса, който беше и един от обвиняемите по делото за радикален ислям срещу 13-те имами от Пазарджик, което започна през 2010 година.

Обвинението е за проповядване на антидемократична идеология и религиозна омраза. В края на миналата година съдът в Пазарджик реши да пусне под гаранция Ахмед Муса - подсъдим за разпространение на радикален ислям.

През декември 2017 г., окръжният съд в Пазарджик освободи Ахмед Муса от ареста.

Срещу Муса бяха повдигнати обвинения за проповядване на радикален ислям, религиозна омраза и идеите на "Ислямска държава" и след като имамът прекара 3 години в ареста, неговият защитник представи бележка, че неговата гаранция е платена.

Тогава, гаранцията на Муса беше определена в размер на 7 500 лв.

ВКС осъди Ахмед Муса на 1 г. затвор и 5000 лв. глоба за проповядване на омраза

ВКС осъди Ахмед Муса на 1 г. затвор и 5000 лв. глоба за проповядване на омраза

8-годишният съдебен процес не е дълъг, имайки предвид сложността му