Апелативният съд в Пловдив потвърди решението на окръжния съд в Пазарджик, с което кметът на Община Септември Марин Рачев беше осъден условно на 2 години и 6 месеца затвор, съобщава bTV. Изпитателният срок на присъдата остава 4 години.

Присъдата е за укриване на данъци през периода 14 февруари 2005 - 5 април 2007 г. В качеството си на едноличен търговец и при условията на продължаващо престъпление Рачев е избегнал плащането на данъци в особено големи размери - 118 923 лева.

Решението на Апелативния съд в Пловдив не е окончателно и подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд.

Спецпрокуратурата приключи разследването срещу кмета на Септември

Спецпрокуратурата приключи разследването срещу кмета на Септември

До месец делото влиза в съда

Припомняме, на 1 февруари 2018 г. полицаи претърсиха сградата на община Септември. Операцията срещу корупцията по високите етажи на властта бе проведена под ръководството на Специализираната прокуратура. Над 50 полицаи извършваха обиски в общината, в дома на градоначалника на Септември и свързани с него хора в града.

Рачев беше обвинен за ощетяване на общината с над 200 000 лв. чрез умишлена безстопанственост и неизгодна сделка. Първоначално съдът му определи гаранция от 250 000 лева, а по-късно тя бе намалена на 130 000 лева.

В началото на септември стана ясно, че съдът е запорирал сметки и имоти на Рачев за над 9 млн. лева.

На местните избори през септември обаче стана ясно, че въпреки започнатото срещу него разследване, Рачев печели вота още на първи тур.

Марин Рачев печели Септември на първи тур въпреки запора на КПКОНПИ

Марин Рачев печели Септември на първи тур въпреки запора на КПКОНПИ

Всеки момент обвинението му ще бъде внесено в съда