Часове след като бе публикуван Евродокладът по механизма за сътрудничество и проверка (МСП) външният и вътрешният министри - Екатерина Захариева и Младен Маринов определиха позицията на Европейската комисия като ясно и категорично заявление за постигнат от България прогрес.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на специален брифинг. 

Спират евродокладите върху правосъдната ни система
Обновена

Спират евродокладите върху правосъдната ни система

Преди окончателно решение ЕК пита ЕП и Съвета на ЕС

"Реформата е процес. Тя не се прави заради Брюксел. Реформата се прави заради българските граждани. Независимо дали има или няма мониторинг, реформите ще продължат", заяви министърът на външните работи.

Тя поясни, че механизмът е създаден с решение на Европейската комисия и за това трябва да приключи с решение на Европейската комисия. Преди това ЕК ще изпрати доклада и мнението на Съвета на ЕП. "Няма да спекулирам с точната дата кога това ще се случи", каза Захариева, цитирана от БГНЕС и Нова телевизия.

Разбираме, че до края на мандата на тази комисия остава малко време, така че не мога да посоча дали ще бъде в рамките на тази комисия или дали ще бъде в рамките на мандата на следващата, поясни тя.

По думите на вицепремиера и външен министър за първи път Европейската комисия много ясно в свой доклад констатира изпълнение на ангажиментите на България по всички показатели.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че сме постигнали нива, които ни гарантират доверие сред партньорските служби.

В Страсбург сегашният председател на еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че в изпълнение на препоръките на Комисията, през последните години България постигна впечатляващ напредък. "Предизвикателствата остават, осъществяването на необходимите реформи трябва да продължи, но напредъкът в България вече е достатъчен, за да се отиде отвъд МСП и вече да се приложат новите инструменти за наблюдение както на национално, така и на европейско равнище", коментира Юнкер.

Припомняме, че Механизмът за сътрудничество и проверка бе въведен при присъединяването на България към Европейския съюз през 2007 г. като преходна мярка за продължаващи реформи в съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност.

До 2017 година докладите излизаха на всеки шест месеца, а след това веднъж годишно. Отпадането на механизма беше едно от нещата, които председателят Юнкер обеща да се случи в рамките на неговия мандат.

В днешния доклад се изтъква и ангажимента за законодателни промени за отпадане на автоматичното временно отстраняване от длъжност на магистрати, когато срещу тях има наказателно разследване, както и деклариране на членство в професионални сдружения.