Постоянен или домашен арест ще поиска прокуратурата от Специализирания наказателен съд за съдружника на бизнесмена Васил Божков - Георги Попов. Това каза преди началото на съдебното заседание, на което ще се решава това, наблюдаващият прокурор Ангел Кънев, цитиран от БНР.

"Като сме съобразили, разбира се, обстоятелството, че той съдейства на воденото разследване, дал е подробни обяснения, а така също сме съобразили представени книжа и доказателства, събрани по делото за здравословното състояние, както на самия него, така и на негови родственици възходящи. Разбира се, според нас и мярка за неотклонение "парична гаранция" в подходящ размер, вероятно също би осигурила целите на мерки за неотклонение, но предвид задълженията ни по екстрадиционното производство, ние сме длъжни да представим обвиняемия пред съд", каза прокурор Кънев.

Припомняме, Георги Попов се завърна в петък от Дубай. Той бе арестуван още на летището и отведен в ареста на Националната следствена служба. Според държавното обвинение това е станало в резултат на удовлетворено искане за неговата екстрадиция.

Повдигнато му е обвинение за участие в организирана престъпна група, ръководена от намиращия все още в Дубай Васил Божков.

По информация на "24 часа" Георги Попов е организирал среща между бивш шеф на Комисията по хазарта и бизнесмена Васил Божков. Според прокурор Кънев целта на срещата е била обвиненият в 18 престъпления и укриващ се в Дубай бизнесмен да се ползва с привилегии да плаща по ниска държавна такса в комисията. Попов познавал отдавна човека, каза Кънев, без да назовава името му.

Държавата дълго не регулира хазарта, увеличил се 20 пъти за 7 г.

Държавата дълго не регулира хазарта, увеличил се 20 пъти за 7 г.

В първите години този бизнес беше само за 30 млн., сега е за 700 млн.

Георги Попов категорично отрече и обясни, че никога не е познавал Огнемир Митев, бивш шеф на Държавната комисия по хазарта. След това посочи, че единствените му задължения били да организира международните пътувания на Божков, както и бизнесът му зад граница, който по-късно бил закрит.

"Нямам финансови познания", допълни още Попов и поиска да бъде пуснат под гаранция. Очаква се съдия Пенка Ангелова да се произнесе след 17 часа.

Комисията по хазарта прехвърля правомощията си на шефа на НАП

Комисията по хазарта прехвърля правомощията си на шефа на НАП

Това става с промени в Тарифата за таксите, които се събират по Закона за хазарта

Припомняме, на по-ранен етап обвиненията към Васил Божков бяха общо 11, като сред новите обвинения са и търговия с влияние. След това станаха общо 18 - срещу Васил Божков започна разследване и по твърденията за изнасилвания и убийства - обвинения, изречени от бивш бизнес-партньор пред медиите. Отделно проверка се прави и на цялата колекция от антични предмети, собственост на Васил Божков. Синът на Васил Божков Антон също е с обвинения, а в последната седмица и по друго дело се актуализира името на бизнесмена - разследването срещу Лиляна Деянова - Лилана и Мартин Димитров за незаконно усвояване на евросредства.