Прокуратурата е протестирала разрешителното за строежа на "подпорния хотел" на Алепу, съобщават от "Демократична България".

Те припомнят, че още през май миналата година са алармирали за нередностите в решението на РИОСВ-Бургас, на базата на което са били издадени строителни рзрешения на "подпорния хотел". Заради статута на терените в рамките на европейската мрежа защитенин територии НАТУРА 2000 е било задължително провеждането на ОВОС.

В този период прокуратурата атакува строителните разрешения, но не и самото разрешение на екоинспекцията.

От ДБ съобщават, че на 22 февруари държавното обвинение в крайна сметка е внесло протест в Административния съд в Бургас по същество - да бъде обявено за незаконно разрешението от РИОСВ-Бургас. Според партията това е предпоследната стъпка към премахването на незаконния хотел.

Строежът на "Алепу" - курортен комплекс, но красив

Строежът на "Алепу" - курортен комплекс, но красив

Край четириетажната подпорна стена ще има двуетажни постройки, разкри проектантът

От ДБ сигнализират и че междувременно служителят, издал незаконното разрешение, е повишен в директор на РИОСВ, като това се е случило без конкурс и в нарушение на устройствения правилник на МОСВ.

Припомняме, миналия месец инвеститорът "Алепу вилидж" обяви, че ще обжалва решението на съда от 18 февруари, според което разрешителното за строеж на "подпорния хотел" е нищожно.

Случаят със строежа на плаж "Алепу" придоби отново широк обществен отзвук през лятото на 2020 г. след протести на еколозите, след като вече веднъж бе спрян през пролетта на 2019 г.

Екозащитници изразиха предположение, че свлачището на плажа е било активирано умишлено, за да има претекст за изграждането на брегоукрепителното съоръжение, което обаче съмнително прилича на хотел. От Камарата на геодезистите определиха въпросната конструкция като гавра със закона.

След извършени проверки стана ясно, че в местността "Алепу" са били предвидени не един, а 23 строежа.

Съдът в Бургас обяви за нищожно строителното разрешително на Алепу

Съдът в Бургас обяви за нищожно строителното разрешително на Алепу

Издаденото разрешително било в противоречие с материалните разпоредби на закона