Под ръководството на Специализираната прокуратура се провеждат претърсвания и изземвания в офисите на дружество "Балкантел" ООД, доставяло оборудване на Военновъздушните сили на България, съобщиха от държавното обвинение. 

Претърсвания се извършват и в 3 жилища в София. 

Образувано е досъдебно производство за извършване на корупционни престъпления /търговия с влияние/ по повод доставяно от "Банкантел" ООД оборудване за нуждите на Военновъздушните сили на България.

Специализираната прокуратура изисква и относимите документи от Министерство на отбраната и ВВС.

От Министерството на отбраната отказаха да дадат коментар по темата. 

Правителството актуализира бюджета заради сделката за Ф-16

Правителството актуализира бюджета заради сделката за Ф-16

Предвижда се отпускането на 2,1 млрд. лева за закупуването на изтребителите

В последните няколко години ВВС не веднъж влизаха в полезрението на обществото със скандали.

През октомври 2015 година командирът на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Румен Радев подаде оставката си в знак на несъгласие с намерението чужди самолети да поемат охраната на небето ни. Оттегли я часове по-късно след разговор с премиера Бойко Борисов.

По-малко от година по-късно Радев вече се оттегли окончателно, за да се впусне в политиката като кандидат за президент.

Шефът на ВВС хвърли оставка

Шефът на ВВС хвърли оставка

Генералът е депозирал рапорта си за напускане в Министерството на отбраната тази сутрин. По първоначална информация мотивите са заради непоследователна политика за стабилизиране на бойната авиация.

Напрежение сред ВВС имаше и през октомври 2017 година, когато пилотите от "Граф Игнатиево" отказаха да тренират с аргумент, че не се чувстват психологически пригодни да летят. Така и не стана ясно дали акцията на пилотите бе своеобразна стачка, но прокуратурата заключи, че бунт не е имало.

Припомняме, че вчера в комисията по отбрана сделката за Ф-16 беше одобрена, като БСП, "Воля" и "Атака" се обявиха против

Преди 2 дни правителството актуализира бюджета заради закупуването на изстребителите.  В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

Кабинетът предлага на НС да ратифицира споразумение с "Локхийд Мартин"

Кабинетът предлага на НС да ратифицира споразумение с "Локхийд Мартин"

В проекта има предложение за индустриално сътрудничество

Сключени бяха четири отделни договора между България и САЩ за придобиването на осем бойни самолета, въоръжение и свързаните с него системи за експлоатация и поддръжка, които предстои да бъдат ратифицирани от Народното събрание.

На 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16

Припомняме още, че бившият военен министър Николай Ненчев беше обвинен за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вредни последици за Българската армия.

На 2 юли тази година съдът оправда Ненчев за ремонта на изтребителите. Магистратите оправдаха Ненчев за това, че не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолетите от изтребителната авиация на ВВС, както и за подписаните, но неизпълнени договори с РСК МиГ за ремонта на двигателите на изтребителите МиГ-29. 

Съдът оправда Николай Ненчев за ремонта на изтребителите
Обновена

Съдът оправда Николай Ненчев за ремонта на изтребителите

Близките му аплодираха решението на магистратите