Расисткият скандал в мача България-Англия е преекспониран, като генерал Васил Василев, бивш началник на Национална полиция коментира пред БНТ, че не очаква голямо наказание от УЕФА.

"Не вярвам да е някакво тежко максимално наказание, защото този проблем, за който ние сме изправени, 2-3 дена след това възникна в самата Англия. На вътрешното им първенство прекъсват мача с много сериозни атрибути на расизъм. В България расизъм няма по футболните терени. Хулиганщина, вандалщина и използване на пиротехнически техники - има", обясни той.

Според него, расисткият скандал у нас е преекспониран, защото чуждестранните футболисти у нас не са обект на расистки обвинения, а обвинения срещу страната ни ще има и за освиркване на химна на Великобритания.

По думите му, агресията е причинена от възпитанието на агресорите, като най-важното е да се засили контрола по време на мачовете.

Той припомня случай с починал фен на ЦСКА заради нападение с бомбичка и когато полицията намира самоделно взривно устройство, майката на заподозрения обяснява, "защо вземате играчките на детето".

Василев обясни, че предотвратяване на проблеми става с лицево разпознаване още на входа на стадиона. Трябва да има наказания, ако някой със забрана влезе на стадиона.

МВР се върна назад и задържа хулигани от мач от 21 септември

МВР се върна назад и задържа хулигани от мач от 21 септември

Задържани са 23-ма хулигани от две срещи България-Англия и Славия-Левски

Припомняме, че министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че трима са обвинени за расистките прояви на мача с Англия.

Общо 27 са установените за расистки прояви по време на мача между националните отбори на Англия и България от понеделник миналата седмица, заради които се разрази и скандала с оставки в България футболен съюз.

След въпросния мач стана ясно, че задържаните футболни фенове са шестима. Тогава стана ясно, че Цветан Гечев може да получи присъда от 5 години затвор за проявите си и заради това, че е в изпитателен срок на друга присъда.

В тази връзка премиерът Бойко Борисов поиска оставката на президента на БФС Борислав Михайлов, а два часа, след като Михайлов обяви, че подава оставка, ГДБОП влезе в базата в "Бояна".

Във връзка със случая президентът Румен Радев заяви, че футболът е огледало на състоянието на държавата. Той поиска драконовски мерки за футболното хулиганство.

Футболният треньор Велислав Вуцов заяви, че расистките обиди били предварително организирани.

По-късно британският посланик в София Ема Хопкинс бе поканена в сградата на МВнР. Тя оцени високо толерантността на българския народ и каза, че ще предаде на Лондон извинението за поведението на група от зрителите на стадион "Васил Левски".

Междувременно британският спортен министър Найджъл Адамс препоръча британският футбол първо да напише собственото си домашно "преди да започне да проповядва" за расизъм.

Пуснаха от ареста фена, обвинен за расистките прояви на мача с Англия

Пуснаха от ареста фена, обвинен за расистките прояви на мача с Англия

Установено е, че неговиян брат близнак бил на стадиона