Софийски градски съд реши да пусне Румен Гайтански - Вълка под парична гаранция от 250 000 лева, предаде БТА.

Днес се проведе ново съдебно заседание по разследването за отпуснат от Българската банка за развитие (ББР) кредит в размер на 148,5 милиона лева, като Гайтански е обвинен в подбудителство.

На заседанието се разгледа жалбата му за изменение на наложената му мярка "задържан под стража" с по-лека. Основен мотив за това, посочи адвокатът на Вълка Галя Гълъбова, е влошеното му здравословно състояние. Също така Гълъбова подчерта, че няма опасност клиентът й да се укрие или да извърши друго престъпление. Съдът прие тези твърдения.

Прокуратурата се присъедини към искането на защитата, като отбеляза нуждата от адекватно лечение за Румен Гайтански.

ББР обясни стъпка по стъпка действията си с кредита на Вълка

ББР обясни стъпка по стъпка действията си с кредита на Вълка

Кредитът е бил практически необезпечен и банката не може да събере по-голяма сума по него

Все пак СГС прие, че по делото има доказателства, от които може да се направи обосновано предположение за съпричастност на Гайтански към тежко умишлено престъпление, но не за това, за което е обвинен.

Съдът също посочи и че няма достатъчно данни, които да покрият състава на конкретното престъпление, за което е обвинен Стоян Мавродиев. Възможно е да се търси наказателна отговорност от двама души, които засега са свидетели по делото, уточни още съдът.

По време на заседанието Галя Гълъбова изтъкна, че в мотивите си съдът не е намерил по делото данни за длъжностно присвояване, което означава, че няма как клиентът ѝ да бъде подбудител към извършване на такова, а е посочил друга правна квалификация. Освен това, продължи тя, според нея съдът е приел, че има доказателства относими към Стоян Мавродиев, но те не водят за извод към престъплението, за което е обвинен, а за друго. Защитата на Гайтански е категорична, че в обясненията си той не е давал показания, които да уличават Мавродиев или някой друг от т.нар. "престъпно сдружение".

По думите на адвоката прокуратурата работи активно по разследването, като са разпитани много свидетели и делото вече наброява около 74 тома.

Пред медии прокурор Марина Ненкова каза, че по делото са събрани множество доказателства и прокуратурата има възможност да прецизира обвиненията спрямо Гайтански, Мавродиев и Георгиев, както и да бъдат повдигнати обвинения на други лица.

Но прокуратурата отказа да посочи дали ще пристъпят към такова прецизиране и към кого.

Защитата на Гайтански пък коментира, че не знае дали за Вълка е постижимо заплащането на поставената му гаранция, понеже са наложени запори и възбрани върху цялото му имущество.

Адвокат Гълъбова коментира и случая с Никола Николов - Паскал, обвиняем по аферата с "Митниците", понеже е и негов адвокат, като поясни, че Паскал се намира в ареста в Белград и срокът за представяне на документи от страна на България е удължен до 5 ноември.

ББР е мощен инструмент в ръцете на държавата, убеждава Карадимов

ББР е мощен инструмент в ръцете на държавата, убеждава Карадимов

Останалите големи кредити са свръхобезпечени

Припомняме, Гайтански се разследва за присвояване на необезпечен кредит в размер на 150 милиона лева заедно с бившия изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев и адвокат Иван Георгиев, който е представител на фирмата "Роудуей кънстракшън", получила кредита.

Мавродиев, който е извършител на престъплението, все още се издирва.

На 16 август Гайтански сам се предаде на полицията, отказа да отговаря на въпроси в Антикорупционната комисия и беше задържан за 72 часа. На 19 август Софийски градски съд уважи искането на Софийската градска прокуратура за постоянен арест на Гайтански. На 27 август Софийският апелативен съд (САС) остави в ареста Румен Гайтански - Вълка, като прие доводите на прокурорите от Софийска апелативна прокуратура за наличие на предпоставки за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемия Гайтански.

Другият задържан - адвокат Иван Георгиев, беше освободен срещу парична гаранция в размер на 50 000 лв на 16 август.

На 14 август КПКОНПИ обискира офисите на Гайтански и Мавродиев, като според разследването, част от близо 150 млн. лева пари от ББР са отишли за закупуване на луксозни автомобили. Возилата, за които разследващите имат разрешение, все още не са изнесени. На 6 септември полицията намери още един автомобил и лодка във връзка с разследването, като автомобилът е открит в района на Росенец. Лодката пък е задържана от Гранична полиция при опит да бъде изведена от български териториални води.

Няколко дни след намирането на лодката и луксозния автомобил председателят на ДПС-Доган в Сливен Владимир Мартинов обяви, че Вълак ще бъде номиниран за депутат от коалицията около Ахмед Доган - "Алианс за права и свободи" в Сливенски избирателен район, но от своя страна Румен Гайтански заяви, че няма намерение да участва в политически партии. 

Румен Гайтански няма намерение да участва в политически партии

Румен Гайтански няма намерение да участва в политически партии

Изказването му е по повод обявената номинация от ДПС-Доган