Софийският апелативен съд (САС) остави в ареста Румен Гайтански - Вълка, който обжалва постоянния си арест, наложен му от Софийския градски съд на 19 август по искане на прокуратурата. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Съдът прие доводите на прокурорите от Софийска апелативна прокуратура за наличие на предпоставки за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемия Гайтански.

По време на днешното заседание адвокатът на Гайтански Красимира Денкова е представила списък с документи, които показвали размера на платените данъци от свързани с обвиняемия фирми. Те са на стойност 88 милиона лева.

По думите на защитата на Вълка по делото няма свидетели, които да твърдят, че Гайтански се е срещал с бившия директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев или пък с нейния управителен съвет.

Адвокатът на Вълка: Той не се страхува за живота си и не е мишок, за да се крие

Адвокатът на Вълка: Той не се страхува за живота си и не е мишок, за да се крие

Тихомир Безлов не изключва прокуратурата да разпита Доган за кредита от ББР

Според друг от адвокатите на обвиняемия обвинението няма да издържи в съда, защото е тенденциозно за политически цели.

В своя защита Румен Гайтанския заяви, че процесът срещу него е скалъпен, никога не е искал кредит и не познава никого от ръководството на ББР.

От 10 до 20 години затвор грозят Гайтански, ако бъде признат за виновен за престъплението, в което е обвиняван.

Прокуратурата поиска обвиняемият да остане в ареста понеже има опасност да окаже натиск, ако излезе на свобода и да бъдат унищожени доказателства по делото. Също така според държавното обвинение анализът на документите събрани по делото показва фиктивно обезпечаване на кредита.

Прокуратурата обвинява Вълка и Мавродиев за кредита от ББР

Прокуратурата обвинява Вълка и Мавродиев за кредита от ББР

Разследването от ноември 2022 г. е прекратено, а януари 2024 е отворено наново

Припомняме, Гайтански се разследва за присвояване на необезпечен кредит в размер на 150 милиона лева заедно с бившия изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев и адвокат Иван Георгиев, който е представител на фирмата "Роудуей кънстракшън", получила кредита. 

Мавродиев, който е извършител на престъплението, все още се издирва.

На 16 август Гайтански сам се предаде на полицията, отказа да отговаря на въпроси в Антикорупционната комисия и беше задържан за 72 часа. На 19 август Софийски градски съд уважи искането на Софийската градска прокуратура за постоянен арест на Гайтански. 

Другият задържан - адвокат Иван Георгиев, беше освободен срещу парична гаранция в размер на 50 000 лв на 16 август. 

На 14 август КПКОНПИ обискира офисите на Гайтански и Мавродиев, като според разследването, част от близо 150 млн. лева пари от ББР са отишли за закупуване на луксозни автомобили. Возилата, за които разследващите имат разрешение, все още не са изнесени. 

Бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев е обявен за национално издирване

Бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев е обявен за национално издирване

Ако не бъде открит в страната, се очаква издаване на Европейска заповед за арест