Апелативният специализиран съд отхвърли жалбата на Евгения Банева за промяна на мярката ѝ за неотклонение, съобщи БНР. 

Според магистратите срещу нея са събрани достатъчно доказателства, че тя заедно със съпруга си Николай Банев и майка му - Мария Банева, от 2009 до 2018 година е била част от организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления и заедно са изпрали над 1 милион лева.

В мотивите си те посочват още, ако бъде пусната на свобода, Банева може да се укрие или да извърши друго престъпление.

Със същите аргументи отказ за по-лека мярка да неотклонение получи и Николай Банев - и от първоинстанционния Наказателен съд, и от Апелативния спецсъд.

Припомняме, че миналата седмица тя беше оставена в ареста заради опасност от извършване на друго престъпление и повлияване на свидетели.

Преди заседанието тя заяви, че в условията в ареста на на "Г.М. Димитров" са потресаващи и по думите ѝ няколко пъти е била подложена на пълен тараш в стил Рамбо.

Банева била подложена на пълен тараш в стил Рамбо
Обновена

Банева била подложена на пълен тараш в стил Рамбо

По думите ѝ условията в ареста са потресаващи

Припомняме, че 26 октомври Николай и Евгения Баневи бяха арестувани на летището в Ница. Те са обвинени в пране на пари.

Зам.-главният прокурор Гешев обяви престъпленията на Баневи за пример за бандитската приватизация. От МВР разпространиха при претърсването на името на Баневи снимков материал, който впечатли обществеността, но се зададоха и въпроси защо службите правят това.

На 21 ноември стана ясно, че френски съд е разрешил екстрадицията на Баневи и те могат да бъдат върнати в България.

На 6 декември двамата бяха екстрадирани в България с различни полети, след което стана ясно, че ще им бъде търсена наказателна отговорност по 7 обвинения.

Николай Банев готвел от ареста руска хибридна война срещу България

Николай Банев готвел от ареста руска хибридна война срещу България

Разговарял за създаване на евразийска народна партия у нас

На 7 януари 2019 г. зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че намиращият се в ареста бизнесмен Николай Банев е имал телефон в килията си. По закон той няма право на телефон. Апаратът бил открит от служители на Министерството на правосъдието в кутия от натурален сок.

С телефона Банев се свързал с руски лобисти и е подготвял хибридна войнасрещу България, както и медийна атака срещу прокуратурата, каза тогава Гешев.

От прокуратурата обявиха, че били засекли опити майката на Николай Банев да уговаря свидетели. Такива опити са засечени от разговори по мобилни телефони и приложения.

Уговаряне на срещи и опити да се склонят свидетелите да им се променят показанията в съдебна зала на принципа "или добро, или нищо", били засечените разговори.

На 31 януари, частни съдебни изпълнителни влязоха в къщата на Баневи в столичния квартал "Бояна", за да опишат тяхното имущество.

Малко по-късно стана ясно, че Евгения Банева е решила да се кандидатура на евроизборите през май.

Баневи остават в ареста

Баневи остават в ареста

Решението на Спецапелативния съд е окончателно