И на втора инстанция оправдаха д-р Иван Димитров от Пловдив, който застреля в имота си крадеца Георги Джевизов, известен като Жоро Плъха, съобщава bTV.

Според Окръжния съд в Пловдив лекарят не е превишил условията на неизбежна самоотбрана, когато е застрелял Плъха в гаража си.

Д-р Димитров получи 2 години условно за незаконно притежание на оръжие.

Припомняме, на първа инстанция медикът беше оправдан за убийството, прието за самоотбрана, и получи 2 години условно с 3 години изпитателен срок за притежанието на незаконни боеприпаси.

Апелативният съд обаче отмени присъдата и разпореди процесът да стартира отначало, с друг съдебен състав. Според висшите магистрати при постановяването на присъдата Окръжният съд е допуснал съществени нарушения на процесуалните правила и не е направен пълен анализ на противоречията между събраните доказателства.

Подновяват делото срещу лекаря, застрелял Жоро Плъха при самоотбрана

Подновяват делото срещу лекаря, застрелял Жоро Плъха при самоотбрана

Оправдателната присъда на д-р Иван Димитров беше отменена

Д-р Димитров застреля с незаконния си пистолет Георги Джевизов, след като той нахлу в дома му, за да извърши кражба. Трупът на Георги Джевизов - Жоро Плъха беше открит сутринта на 2 март 2018 г. върху капака на автомобил пред сградата, където се намира кабинетът на областният управител на Пловдив Здравко Димитров. Д-р Димитров, който е началник на рентгеновото отделение в болницата в Пловдив, беше задържан за убийството на Жоро Джевизов.

Арестът му предизвика бурни реакции и протести на различни места в страната. Стотици жители на Пловдив се събраха на протест пред сградата на Второ РУ в знак на протест срещу ареста на доктор Иван Димитров. Впоследствие втори път пловдивчани излязоха на протест в защита на доктора. тя бяха подкрепени от съмишленици в Стара Загора и София. Пред съдебната палата в столицата се бяха събрали над 200 души в подкрепа на Иван Димитров.