Мъж от приятелския кръг на бащата на 16-годишното момче от Пловдив е съобщил информацията в ДАНС, че ученикът контактува с "Ислямска държава", но не и че на тавана в дома му има огромно количество взривни вещества. Това съобщи "24 часа" по информация на свои източниьци.

Че първоначалната информация не е дошла от майката и бащата на тийнейджъра, обяви в четвъртък говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Помощта на родителите е огромна. Но информацията, първоначално придобита, е за радикализация и тя не е подадена от тях, поясни тя.

Цацаров: Момчето от Пловдив не е терорист

Цацаров: Момчето от Пловдив не е терорист

16-годишният пловдивчанин доброволно приел исляма

16-годишният младеж, хванат да подготвя бомба за терористичен акт в Пловдив, доброволно е приел исляма. Вербовчикът му е от държава в Северна Африка. Това стана ясно от коментара на главния прокурор Сотир Цацаров пред медиите след участието му в заседанието на ресорната парламентарна комисия, където той представи отчета на прокуратурата.

Вербовчикът е от арабски произход. Установен е целият контакт, установено е стъпаловидното градиране на вербуването, обясни обвинител номер едно. Комуникацията е ставала през Интернет. А за момчето е категоричен: "Това не е терорист."

Припомняме, на 8 юни стана ясно, че за първи път у нас е предотвратен терористичен акт. Задържано беше 16-годишно момче, готвело терористична атака в Пловдив.

Адвокатът на момчето Емил Велинов увери, че детето не е имало мисъл в глава си да нарани някого или да предизвика взрив.

Вътрешният министър Младен Маринов подчерта, че промяната в оперативната обстановка налага създаването на антитерористични центрове у нас.

Съдът остави при семейството му радикализирания младеж от Пловдив

Съдът остави при семейството му радикализирания младеж от Пловдив

Той ще бъде под надзор на инспектор от педагогическа стая

Бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев пък изтъкна, че България е застрашена от тероризъм, колкото всяка една друга страна.

Малко по-късно ДАЗД се самосезира заради изтичането на личните данни на 16-годишния младеж в публичното пространство. Причината беше, че информационен сайт разкри самоличността на момчето и семейството му, като дори публикува техни снимки. Това предизвика бурно недоволство, както в обществото, така и на ниво организации и институции - по случая остро реагираха Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Асоциацията на европейските журналисти у нас.