Бихме могли да изискаме всички документи от КС. Това заяви Валентина Маджарова, председател на Специализираната прокуратура относно проверката по случая с гражданството на Кирил Петков пред БНТ.

По думите й случаят не се отличава от другите. Наблюдаващият прокурор ще разпореди проверка. Тя уточни, че проверката е извън процесуален способ, който служи на прокурора да прецени случая.

Спецпрокуратурата подхванала гражданството на Кирил Петков още август месец

Спецпрокуратурата подхванала гражданството на Кирил Петков още август месец

По сигнал на електронна поща, статия на "Труд" и жалба на гражданин

"Проверките се провеждат в двумесечен срок, прокурорът прави преписка в срок от един месец", допълни Маджарова.

Според нея е вероятно резултат от проверката да има след изборите.

Относно "досиетата Пандора" каза, че офшорните сметки се правят за улеснение на бизнеса. По думите й имаме остаряло законодателство. "На база журналистическо разследване не може да се повдигне обвинение", уточни тя, докато в други държави това е напълно възможно.

Припомняме, двама политици бяха уличени в него бившият депутат опт ДПС Делян Пеевски и бившият министър от ГЕРБ Николай Младенов.

Разследването Pandora Papers обхваща 11,9 милиона документа, засягащи целия свят. По него са работили 600 журналисти от 117 държави.

130 лица, сред които повече от 30 водещи политици, са били обект на разследване. Сред тях са кралят на Йордания и чешкият премиер, както и лидерите на Чили, Еквадор и Доминиканската република Себастиан Пиньера, Гийермо Ласо и Луис Абинадер. Сред бившите управляващи изскача и името на експремиер на Великобритания Тони Блеър.

Закриха спецправосъдието на първо четене с масови критики, че "Христо Иванов е виновен"

Закриха спецправосъдието на първо четене с масови критики, че "Христо Иванов е виновен"

Манолова разкритикува ИТН - искали съдебна реформа, но нямали желание

За въпроса със закриването на спецправосъдието, тя е на мнение, че проблемите винаги са комплексни. И това се отразявало на пряката работа на хората, които работят на терен. Наблюдавала се демотивация сред работещите в спецправосъдието.

По думите й поне от 20 години се говори за съдебна реформа. "Знам много добре, че такава реформа трябва да бъде извършена. Трябва политиците да намерят най-малкото общото кратно", допълни Валентина Маджарова.

Следва да бъде ревизирано законодателството ни, да се започне първо от закона.

Тя каза, че се говори за корупция по-високите етажи на властта и е нужно време и от още малко доверие към тях. "44 лица за първите девет месеца сме дали на съд", подчерта Маджарова.

Обвиниха и наложиха гаранция от 44 000 лв. на съдружника на Божков

Обвиниха и наложиха гаранция от 44 000 лв. на съдружника на Божков

На Борис Бекяров е наложена и забрана да напуска страната

За делото срещу бизнесмена Васил Божков уточни, че тече и в момента. За съдружника му Борис Бекяров, който се върна у нас каза, че се работи с него и тече разследване. "По това разследване има и други обвиняеми лица", поясни тя.