Вицепремиерът Томислав Дончев заедно с бившия министър на европейското председателство Лиляна Павлова и бившия вицепремиер в служебното правителство на Огнян Герджиков - Деница Златева, са свидетели по делото срещу бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош, съобщи БГНЕС. В различен период те са били ръководители на НДК. 

Не е имало добра комуникация с ръководството на Двореца, докато Томислав Дончев е бил негов принципал, призна пред журналисти настоящият вицепремиер.

Според Томислав Дончев комуникацията била предимно писмена. "Основно си кореспондирахме. Не се получи тази екипна работа, с която съм свикнал, но това е по-скоро личен и емоционален проблем и няма отношение към работата на съда. Кореспондирахме си, пишехме си писма", заяви Дончев.

Случвало се да видят или да се чуят по телефона, уточни настоящият вицепремиер.

Имали многократни спорове по различни теми. Споровете били за начина, по който се управлява дружеството. "Моето притеснение беше, че темпът на разходите не съответства на темпа на приходите и се формира дефицит. Неведнъж съм говорил по тази тема. Изисквал съм документи. Някои от тях съм ги получавал веднага или със закъснение, но някои от тях се е налагало да пиша втори или трети път. Доколкото си спомням някои така и не ги получих", допълни Дончев.

Счетоводни експерти трябва да установят дали парите от председателството са ползвани за покриване на дефицит, каза Томислав Дончев.

Той не посочи дали към края на ремонтните дейности средствата, изразходени за ремонта, са "до стотинка" същите като тези в целевата субсидия. НДК било под негово ръководство до януари 2017 година.

Бившият министър по европредседателството Лиляна Павлова заяви, че е била принципал на НДК само 45 дни- от 10 май до 26 юни 2017 година. "Важното е, че сградата беше приведена в готовност и изпълни своите функции по председателството", заяви Павлова.

Целево отпуснати пари за подготовка и оборудване на сградата за председателството на Съвета на ЕС са били разходвани за настоящи разходи на НДК. На съдебното заседание присъстваше и настоящият шеф на НДК Ангел Митев.

Разпитват свидетели по делото срещу бившия шеф на НДК Мирослав Боршош

Разпитват свидетели по делото срещу бившия шеф на НДК Мирослав Боршош

Мирослав Боршош е подсъдим за длъжностно присвояване, умишлена безстопанственост и сключването на множество неизгодни сделки. Според прокуратурата, националният дворец на културата (НДК) е ощетен с около 3,5 млн. лева. По делото е обвинен и експредседателят на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев.

Мирослав Боршош се сдоби с две нови обвинения за ремонта на НДК

Мирослав Боршош се сдоби с две нови обвинения за ремонта на НДК

За умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки

Припомняме, Мирослав Боршош беше освободен от длъжността изпълнителен директор на НДК в края на юни 2017 г. от вицепремиера Лиляна Павлова, но няколко дни по-късно премиерът Борисов го върна.

Окончателното отстраняване на Боршош се случи едва след като прокуратурата му повдигна обвинения за нецелесъобразно изразходване на средства.