Утре Узбекистан ни връща Илиян Тодоров, осъден на доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека "Соло".

Това се случва точно година след като Тодоров беше задържан на летището в Ташкент при опит да отпътува за Истанбул, уточни БНТ.

Тодоров получи доживотната си присъда от ВКС на 4 декември 2013 година. Тя е за двойното убийство на 21-годишният Кирил Въжаров, вратар на националния отбор по хокей на лед, който издъхва на място, а 24-годишният Васил Александров - в линейката на път за болница. Тежко ранен е приятелят им Кирил Димитров. Самото убийство стана на 18 април 2009 година на ъгъла на ул. "Позитано" и бул. "Витоша", на метри от Съдебната палата в София.

На първа инстанция в Софийския градски съд съдия Румяна Ченалова оправда подсъдимия Тодоров и го освободи от ареста.

Последният ден, в който Илиян Тодоров е видян публично у нас, е 23 декември 2011 година и от тогава е в неизвестност.

Узбекистан екстрадира убиеца от дискотека "Соло" през март

Узбекистан екстрадира убиеца от дискотека "Соло" през март

Илиян Тодоров ще бъде върнат у нас с полет през Мюнхен

Делото срещу него, обаче продължава и тричленен състав от съдии на Софийския апелативен съд, а след това и на Върховния касационен съд, за разлика от съдия Ченалова, намират достатъчно доказателства и осъждат Тодоров на доживотен затвор.

Съдия Ченалова, която оправда Илиян Тодоров, става скандално известна и с друго дело няколко години по-късно. Тогава тя вече от наказателен се е преквалифицирала в съдия по търговски дела.

Изчезналият Илиян от "Соло" се защитава с нов мейл до медиите

Изчезналият Илиян от "Соло" се защитава с нов мейл до медиите

Осъденият на доживотен затвор за двойното убийство при дискотека „Соло" през 2009 година Илиян Тодоров разпространи с мейл до медиите две видеа, заснети от охранителните камери на Съдебната палата в нощта на убийствата.

Открито е производство по несъстоятелност на дъщерните фирми на френската компания "Белведере", а Ченалова назначава свой доверен за синдик.

Това става повод тогавашният френски посланик в София Ксавие Лапер дьо Кабан да каже: "Има гнили ябълки в съдебната система".