До момента в прокуратурата на Република България не са постъпвали сигнали или материали, засягащи катастрофата със заседналия кораб Vera Su от други държавни институции и по-конкретно от МОСВ. "Всички действия, които са предприети до сега, са във връзка с установените по закон правомощия на магистратите в района", е заявил окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев.

Припомняме, че вчера служебният министър Асен Личев заяви на брифинг, че смята да подаде инцидента на прокуратурата за разследване, тъй като кораб с товар, преносим в този вид, изобщо не може да влиза в акваторията на страна-членка на Европейския съюз. Ден преди това транспортният министър също заяви подозрения в саботаж в работата на държавните институции и уволни ръководителят на "Морска администрация".

Учени предвиждат изгаряне на риби, водорасли, миди в района на разлива от кораб Vera Su

Учени предвиждат изгаряне на риби, водорасли, миди в района на разлива от кораб Vera Su

Нужно е да има специализирано наблюдение поне една година

Разследването за изясняване причините за инцидента е под ръководството на Окръжна прокуратура-Добрич от момента, когато корабът засяда в скалите край Камен бряг. Работата по случая е възложена на следовател от Окръжния следствен отдел. Целта е да се установят факти и обстоятелства, касаещи извършено престъпление против транспорта - това е едната посока на разследването. Другата е за замърсяване на морската вода и дали от инцидента са настъпили щети за природата. Назначени са редица експертизи, провеждат се разпити на служители на "Морска администрация", Гранична полиция и служители на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Окръжният прокурор на Добрич подчерта, че в хода на разследването на инцидента специално внимание се обръща на това дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни, навременни и правилни и дали е налице бездействие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да доведе до екологична катастрофа в местност Яйлата и региона.

Лошото време "застопори" Vera Su, засега

Лошото време "застопори" Vera Su, засега

Операцията по изтегляне не се очаква да продължи, разтоварването - ако времето позволи