Върховният Административен съд, председателстван от Константин Пенчев, прие всички аргументи, приложени в жалбата на „Синята коалиция" срещу отказа за регистрацията й от ЦИК за предстоящите парламентарни избори.

Съдът ще се произнесе в законовия 24-часов срок, днес в 11 часа.

Адвокатите Димо Гяуров и Щерев изложиха аргументите от името на Синята коалиция, като се позоваха на решението на ВАС от 22 май, когато беше постановено, че партията СДС се представлява от зам.-председателя й Любов Панайотова.

Според Гяуров решението на ЦИК, с което се отказа регистрация противоречи на решението на ВАС и е противозаконно.

Адвокат Гяуров поиска от Върховния административен съд да излезе с решение по същество и със задължително предписание спрямо ЦИК.

Спор настана в съдебната зала между адвокатите на Синята коалиция и представителя на Централната избирателна комисия в лицето на Румен Нейски дали протоколът от вчерашното заседание на ЦИК е съставна част от неговото решение. В протокола са записани аргументите за отказ за регистрация, а самото решение формулира отказ заради несъбрано мнозинство.

Съдията Константин Пенчев прие аргумента на Синята коалиция, че протоколът не е съставна част от решението.

Адвокат Димо Гяуров изрази категорично мнение след заседанието, че Синята коалиция няма да има нужда от повторна регистрация и че решението на Административния съд ще бъде в ползва на десните.

Той определи  поредната административна спънка пред явяването на изборите на Синята коалиция като абсурден и срамен акт в политическата система в България.

Румен Нейски посочи, че ЦИК приема само формално всички документи и изпълнява изцяло решенията на българския съд.

На журналистически въпрос дали това означава, че според ЦИК няма съществуваща политическа партия СДС, Нейски отказа да отговори с аргумент, че въпросът не е зададен правилно.