Магистратите от Върховния касационен съд (ВКС) окончателно оправдаха бизнесмена Гриша Ганчев. Той бе обвинен преди 10 години като ръководител на организирана престъпна група за укриване на близо 700 000 лева неплатени данъци от продажбата на захар. Това стана ясно от решение на ВКС, от 8 юни 2022 г.

Решението е окончателно. То оставя в сила решение № 260000 от 25.01.2022г. на Апелативния специализиран наказателен съд. 

Спецсъдът оправда Гриша Ганчев по всички обвинения

Спецсъдът оправда Гриша Ганчев по всички обвинения

Обвинението бе за престъпна група, укриване на данъци и смъртна заплаха към шефа на НАП

Ганчев е оправдан и по обвинението, че е заплашвал с убийство бившия директор на НАП Красимир Стефанов, съобщиха от съда.

Заедно с Ганчев подсъдим бе и неговия син Данаил и още няколко души бяха арестувани при шумна акция в страната. Заедно с Гриша Ганчев за укриване на данъци бяха обвиняеми и Данаил Ганчев, Емилия Станоева, Ивайло Талев, Камелия Мирчева, Милко Талев, Тодор Симеонов, Ичко Лозев и Красимира Гроцева.

Зацикли „Захарното дело” срещу Гриша Ганчев

Зацикли „Захарното дело” срещу Гриша Ганчев

Спецсъдът е спрял процеса срещу подсъдимата Камелия Мирчева

Според върховните магистрати обаче няма събрани доказателства - служебните отношения между членове на надзорния и управителния съвет на "Литекс Комерс" и партньорите им да са прераснали в престъпни зависимости.

"Апелативният спецсъд е изследвал всеки довод на обвинението и е подчертал недоказаността на твърдението за събиране на подсъдимите с цел съгласуване на волята им да извършват данъчни престъпления през 2012 г.", пише в мотивите към оправдателната присъда.

Eкспедициите на захар, въз основа на договорите за отговорно пазене, не могат да се приемат като продажба и следователно не е настъпило данъчно събитие, което да изисква фактуриране и включването на фактурите в дневниците за продажби и справките-декларации по Закона за ДДС, се казва в решението.

Показания на тираджии оневиняват Гриша Ганчев

Показания на тираджии оневиняват Гриша Ганчев

Делото продължава утре

"Специализираният наказателен съд е признал подсъдимия Г. Г. за невинен в това за периода от началото на месец януари 2012 г. до 14.05.2012г. в [населено място] и [населено място] да е ръководил организирана престъпна група по смисъла на чл.93, т.20 от НК /структурирано трайно сдружение на три и повече лица с цел да вършат съгласувано в страната престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години, а именно престъпления по чл. 255 от НК/, в която да са участвали Д. Г., Е. С., М. Д., М. Т., И. Т., К. М., Т. С., И. Л. и К. Г., като групата да е създадена с користна цел, поради което и на основание чл.304 НПК го е оправдал по повдигнатото обвинение за престъпление по чл.321, ал.3, пр.2, т.1, вр. ал.1, пр.2 от НК", пише в решението.

Припомняме, делото бе внесено в съда в края на 2014 г., а т. нар. "захарна афера" е от 2012 г. Обвинението беше за укрити данъци в размер на 711 580 лева в периода 1 януари - 14 май 2012 г.

През май 2012 г. синът на Гриша Ганчев - Данаил, и още шестима бяха арестувани по обвинение за укриване на ДДС при сделки със захар. Сред задържаните тогава бяха Милко Талев, шеф на фирма, купувала захар от заводите на "Литекс", както и изпълнителни директори в компанията на Ганчев.

Делото за укриване на данъци продължи в Спецсъда през септември 2015 г. Заедно с него се разглеждаше и сигнала от бившия шеф на НАП Стефанов, който отказа да стане частен обвинител. На Ганчев бе повдигнато и самостоятелно обвинение за това, че отправил закана за убийство към Стефанов.

Ганчев имаше спор и с община Добрич за собствеността върху дюни на Шабла.