Няколко австралийски медии се събраха пред сградата на Съдебната палата, за да изчакат решението на Върховния касационен съд за преразглеждане на условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман.

Искането за преразглеждане на условното предсрочно освобождаване беше направено от главния прокурор Сотир Цацаров.

Ако ВКС отхвърли искането на главния прокурор, то австралиецът Джок Полфрийман ще бъде експулсиран.

Малко по-късно от ВМРО ще излязат на протест пред Съдебната палата, за да изразят несъгласието си с предсрочното освобождаване на Полфрийман.

Димитър Узунов очаква до седмица Полфрийман да се качи на самолета

Димитър Узунов очаква до седмица Полфрийман да се качи на самолета

Обрат по делото е малко вероятен

Припомняме, днес предстои ВКС да заседава по касационното разглеждане за възобновяването на делото за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, което бе изтеглено по-рано във времето - за 7 октомври. Първоначалното насрочване на делото беше за 23 октомври 2019 година. Разглеждането бе поискано от главния прокурор Сотир Цацаров.

Още на 25 септември говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова съобщи, е към момента Джок Полфрийман е свободен гражданин и може да напусне страната. Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов призова пред "Ей Би Си нюз" австралийските власти да побързат с процедурата по издаване на документите на Полфрийман и да го изведат бързо от страната, тъй като подзащитният му е застрашен от държавните власти. Междувременно стана ясно, че на австралиецът е издаден валиден документ за самоличност и му е закупен самолетен билет. Пред австралийски медии самият Полфрийман обаче заяви, че му се пречи да напусне страната.

Полфрийман е отвлечен от държавата, смята Екимджиев

Полфрийман е отвлечен от държавата, смята Екимджиев

Адвокатът очаква дипломатически последици за страната ни

На 1 октомври стана ясно, че има заповед за експулсиране на Джок Полфрийман.

Преди дни стана ясно и че Джок Полфрийман обжалва първата си забрана за напускане на България, издадена през 2007 г. Тогава целта й е била да осигури неговото присъствие по време на наказателното производство, което приключва с влизането в сила на присъдата. Впоследствие се оказа обаче, че тази заповед е отпаднала с влизането в сила на присъдата, а СГС отказа да разглежда изобщо случая. Адвокатът на Полфрийман от петък обжалва втора такава забрана за напускане на страната.