Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет гласува Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) да предостави на председателя на ВКС Лозан Панов информация от последната атестация на Иван Гешев, както и за изготвените от него обвинителни актове.

На 3 октомври Панов поиска в писмо до главния прокурор Сотир Цацаров повече сведения за изготвените от кандидата за главен прокурор обвинителни актове, както и как са приключили делата по тях.

От доклада на Комисията по атестацията и конкурсите стана ясно, че от 2006 г. до 2014 г. Гешев е написал 230 обвинителни акта, а по изработени от него актове са осъдени 233 души.

Този доклад, заедно с доклада на Етичната комисия бяха приети от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно с 11 гласа. Така, според приетата хронограма за избор на нов главен прокурор, Иван Гешев бе допуснат до изслушване, което ще се състои на 24 октомври.

Гешев не се притеснява от проверка на работата си като прокурор

Гешев не се притеснява от проверка на работата си като прокурор

С решение на ВСС е приета комплексна оценка от периодичното му атестиране максимална

Процедурата по избор на нов главен прокурор стартира на 15 юли и трябва да завърши на 24 октомври. Мандатът на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров изтича в началото на следващата година.

Иван Гешев бе номиниран с единодушие от прокурорската колегия, въпреки че преди номинацията самият той няколко пъти отхвърля възможността за това. Единият път дори заяви, че на 99.9% няма влезе в състезанието. Като аргумент тогава той посочи, че битката за поста ще бъде много кална и мръсна и ще бъде съпроводена с купуването на магистрати. Иван Гешев остана и единствен кандидат за поста главен прокурор, след като правосъдният министър Данаил Кирилов отказа да издигне друг кандидат.