Кандидатът за нов главен прокурор Иван Гешев не се притеснява от прокурорската си практика и работа и нейното евентуално анализиране. Така Иван Гешев отговори на журналистическо искане да коментира писмото от тази сутрин на шефа на ВКС Лозан Панов до Сотир Цацаров и прокурорската колегия на ВСС. Самият Гешев не се е запознал с писмото.

"Висшият съдебен съвет е установил, че имам високи професионални качества", заяви Гешев и припомни, че с решение на ВСС е приета комплексна оценка от периодичното му атестиране, която е максималната. По думите му при над 233 осъдени лица това е оценка и за количеството и за качеството му на работа.

Етичната комисия одобри кандидатурата на Иван Гешев

Етичната комисия одобри кандидатурата на Иван Гешев

На заседанието е повдигнат въпроса и за сигналите

Според Иван Гешев искането на Лозан Панов е следствие на неговата фиксация и то не толкова към фиксация към господин Цацаров, а по-скоро фиксация в длъжността главен прокурор. Гешев посочи и че има приятели съдии, уважава съда и никога не си е позволявал да коментира съдебни решения.

Той коментира напрежението около своята кандидатура като нещо очаквано и подчерта, че е предупреждавал за това. "Който и да беше номиниран за нов главен прокурор, щеше да има напрежение, посочи Гешев и допълни: "Който и да беше на моята позиция, това напрежение щеше да го има, след като не е от кръга приятели на хората, които генерират напрежението".

Това щяло да се случи независимо и колко кандидати ще има - един, двама или трима.Гешев припомни, че при номинацията на Борис Велчев той също е бил единствен кандидат за главен прокурор, но тогава този въпрос не е бил повдиган. "Защо тогава това не беше проблем, а сега е проблем", запита той. Гешев даде за пример и момента на кандидатирането за главен прокурор на Сотир Цацаров, когато кандидатите били трима, когато пък имало обструкции, че номинациите били формално състезание.

Гешев обещава отговорна, прозрачна и независима прокуратура

Гешев обещава отговорна, прозрачна и независима прокуратура

Ако го изберат за главен прокурор

Гешев изтъкна, че тук става въпрос за безпринципно отношение, което идва от политически кръг, включително и някои магистрати, които не харесват прокуратурата. "Който да е човек извън този кръг, независимо дали съм аз или някой друг, реакцията щеше да е същата", констатира Гешев.

Припомняме, процедурата по избор на нов главен прокурор стартира на 15 юли и трябва да завърши на 24 октомври.