Решението на Конституционния съд е ясно. То потенциално засяга валидността на актовете, които е издавал Кирил Петков. Това заяви министърът на правосъдието Янаки Стоилов, цитиран от БГНЕС.

Според него е възможно да възникнат съдебни спорове по някои от актовете не толкова по юридически, колкото по политически причини.

По думи на министъра тълкувателното решение е засегнало действието на актовете още от тяхното издаване, а не както поначало е било от момента на тяхното постановяване и влизане в сила.

Стоилов посочи, че ще се наложи в спорни ситуации действащият министър отново да издава актове, ако бъдат повдигнати такива въпроси. Според него обаче това няма да засегне актовете на Министерския съвет като колективен орган, тъй като те поначало се вземат със съгласие. Актовете, които издава министърът, било то нормативни или индивидуални, можело да бъдат оспорвани.

Има основание за импийчмънт на президента заради казуса с Кирил Петков

Има основание за импийчмънт на президента заради казуса с Кирил Петков

Проф. Пламен Киров очаква перфектна административна буря

Правосъдният министър заяви, че има факти, които се удостоверяват с официални документи, каквито са свидетелствата за съдимост. Други обстоятелства - положителни или отрицателни се установявали с декларация, подавана от лицето, което носи отговорност за съдържанието, което се отразява в документите.

Не мисля, че при съставянето на правителство, било то редовно или служебно, органът, който извършва тази дейност, разполага с реална възможност за кратко време да направи такива справки, тъй като те трябва да бъдат правени чрез Министерството на регионалното развитие или на правосъдието и да се стигне до първичните актове за гражданско състояние, подчерта Стоилов.

По негови думи едно лице, дори когато смята, че действа добросъвестно, когато знае, че има такива обстоятелства, би следвало да постави въпроса дали това е редно, така че органът, който взема решението, да направи преценка или допълнителни справки.

Според Стоилов решението на Конституционния съд е обосновано, защото гражданството е двустранна връзка от публичен характер между дадено лице и държавата и има ред, по който се освобождава съответната държава.

Георги Близнашки: Всички са били наясно, че Петков е с двойно гражданство

Георги Близнашки: Всички са били наясно, че Петков е с двойно гражданство

Идеята е била, че хората, които ще управляват, трябва се посветят изцяло на националната кауза

Той обясни, че има актове, при които е достатъчно индивидуалното волеизявление, включително и в нашето национално право, за да не бъдат по-нататък зависими лицата от действията на други органи, които могат да забавят своето решение. Така или иначе това било факт и трябва да се действа спрямо тези условия. Ситуацията е ясна, категоричен бе Стоилов.

Припомняме, съгласно решението на КС указът на президента Румен Радев от 10 май за назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев, е противоконституционен.

Делото в КС беше образувано по искане на 55 народни представители от ГЕРБ в 46-ото НС. Те настояха указът на президента Румен Радев от 10 май тази година, в частта, с която Кирил Петков е назначен за служебен министър на икономиката, да бъде обявен за противоконституционен. Аргументът им беше, че към тази дата той все още бил гражданин и на Канада. Според Конституцията само хора, които имат единствено българско гражданство може да са депутати, министри и магистрати. Подобен казус има и с председателя на Софийски градски съд Алексей Трифонов.

Конституционалисти обаче коментираха преди окончателното произнасяне на съда, че проблем с актовете с подписа на Кирил Петков като министър няма да се създаде, включително и че те могат да бъдат преподписани от наследника му министър Везиева.

Радев не коментира решенията на КС, но иска повече министри като Кирил Петков
Обновена

Радев не коментира решенията на КС, но иска повече министри като Кирил Петков

Президентът отрече да е знаел за двойното гражданство на бившия министър