Голяма драма. Пак с "червен" оттенък. Димитър Бербатов тренирал с Берое, а не с ЦСКА. "Червена" България настръхна, защото Митко евентуално може да играе за старозагорци, а не за отбора от "Армията". И като се отприщи простотията, като се изля помията - не цяла неделя, още и още...

"Енимълс" са лидерите на Сектор "Г". Здрави момчета, мъжки момчета. С много мускули, татуси и лоши погледи. Не се съмнявам, че обичат и живеят за ЦСКА. Но думите им по адрес на Бербо не са на място.

Феновете на ЦСКА с безпрецедентна атака срещу Димитър Бербатов

Феновете на ЦСКА с безпрецедентна атака срещу Димитър Бербатов

"Димитре, не си по-голям от клуба. Успех с държавния отбор и дано "оправиш футбола ни", ако жена ти позволи, разбира се"

Защо Бербатов трябва да е благодарен на този ЦСКА и "червените" фенове? Заради това, че същите тези "червени" фенове не го набиха като юноша бледен, а само го псуваха и обиждаха в присъствието на майка му ли? Нали помните как г-жа Маргарита Бербатова крещеше пред Сектор "А" на "Армията" да оставят детето й? Как питаше какво искат от него?

Не го оставиха тогава. Той беше големият грешник, нещастник и некадърник. Защото... не вкарал поне един гол на Левски. Голям грях, няма що!

Спортните журналисти сме ясни - едни на други, на феновете. Клубните ни пристрастия са публични. Няма как да не си фен на даден отбор. Тази професия е любов към спорта. Много сме нереализирани футболисти и спортисти, журналистиката е втори пристан - да останеш близо до този феномен.

Димитър Бербатов изригна: Кога ще се напише нещо вярно за мен?

Бербатов изригна: Кога ще се напише нещо вярно за мен?

"И аз трябва да пускам декларации, нали те са модерни сега"

Какъв е юношеският ми спомен от Бербатов в ЦСКА, най-яркият? Че не вкара на Левски? Не! Именно писъците на майката на Бербо и неговия поглед на базата в Панчарево. Тогава артикулите на ЦСКА бяха кът. Направих си един албум с изрезки на снимки от вестници. Корицата не с футболисти, а с тогавашните лидери на Сектор "Г". И онзи нарисуван беззъб ултрас с черно яке, който го е разтворил, а под него има червена тениска с надпис "Победа или смърт". "Една любов, Една борба, Един отбор"! Нали помните?

Снимка 278498

Събирах автографи във въпросното албумче. Има от вратаря Тодор Кючуков, от Галин Иванов, Краси Чомаков, Александър Томаш, Светльо Петров, Асен Букарев, Мето Деянов, Жоро Антонов, Митко Иванов, Владо Манчев... От твърдите резерви Жоро Кьосев и Мирослав Николов дори. От покойните вече Енрико Катуци и Стефан Лулчев, вечна им памет. В албума на само една от страниците е залепена голяма снимка. Всички други фотоси са малки и по няколко на страница. Става въпрос за №9 - Димитър Бербатов. Единствената страница без автограф... Защо? Защото по-стари фенове на ЦСКА ми забраниха да си взема такъв. Митко мина покрай мен на Панчарево със забит в земята тъжен поглед. Беше като сдъвкан и изплют, като натирено в ъгъла на килер куче. Тръгнах, но ме спряха. А той трябваше да чуе поредните псувни и обиди по свой адрес. Докато взимаше разстоянието от съблекалнята до терена. Няколко метра, но по онова време девет кръга на Ада за №9. Грешникът, който не вкара гол на Левски...

Снимка 275230

Талантът на младия Димитър Бербатов се виждаше от самолет. Дори от малките фенове на ЦСКА, та какво да кажем за големите спортни журналисти от онова време, сегашната "стара школа". Част от тях в момента страдат от липса на внимание от страна на Митко. Забравил ги, не им е благодарен, че едно време му предрекли голяма кариера зад граница. И сега пишат тежки коментари, анализират, съветват... И те размахват пръст. И те дъвчат дъвката "Ама ЦСКА те направи Бербатов".

Не! Димитър Бербатов е това, което е заради себе си и своето семейство! Фенове на ЦСКА опитаха да смажат младия Митко, да му срутят психиката. Не успяха. Характер е - много силен. Още от 17-годишен, а може би и преди това. Отиде в Германия "зелен" и "узря". След това стана топ и в Англия. Стигна до Манчестър Юнайтед. Спечели много. Най-вече уважение и възхита у милиони фенове по цял свят.

Снимка 276940

Източник: GettyImages

На ЦСКА ли да е благодарен? На този ли? Защо??? Момчето Бербатов просто нямаше как да се задържи в България дълго време. България не побираше таланта му. В Левски да беше отишъл от Пирин, в Литекс или Славия, пак щеше да поеме пътя към върха зад граница.

Връщам се пак на онова албумче. Там под №6 е Александър Томаш. Освен автографа има и послание: "За Геле от Томаш с уважение". Да, обърнете внимание на последната дума. Тя е ключът. Сашо и Бербо винаги са били големи приятели и са се уважавали. Никога не са се предавали. И не се чудете защо най-добрият български футболист в последните много години тренира с Берое на същия този Томаш, а не с ЦСКА, който е на "Армията". Димитър Бербатов уважение от феновете на "червените" не видя. Нито подкрепа, когато имаше най-голяма нужда от нея. След това, когато става въпрос за ДИМИТЪР БЕРБАТОВ, играл, вкарвал голове и вдигал трофеи в МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД, е лесно да аплодираш, да се биеш в гърдите, че той е тръгнал от ЦСКА. Ако я нямаше психиката и мъжеството, като се сетя за онзи тъжен поглед и случващото се на Панчарево преди много години, можеше никъде да не тръгне.

Снимка 251725

Източник: GettyImages

Към Димитър Бербатов няма да се обръщам, защото нямам честта да ми е идвал на гости и да сме били близки. Едва ли го вълнува особено личността ми и коментарите ми. Но не страдам, за разлика от други. Съжалявам само, че онова момче с албума остана без автографа му.

Към феновете на ЦСКА се обръщам. Пак повтарям - сигурен съм, че обичате и живеете за този клуб. Но си спомнете миналото, когато пишете такива обръщения в настоящето. Историята помни. Сигурен съм, че и Димитър Бербатов помни. И пак гледа тъжно в земята...