Филм с наше участие открива 35-я Форум на младото кино на Берлинале 2005, съобщиха от офиса на София филм фест.

Продукцията „Поколение: Изгубени и намерени” обединява 6 новели от България, Босна и Херцеговина, Румъния, Естония, Унгария и Сърбия и Черна гора.

По непотвърдена информация за първи път филм с българско участие открива основна програма на един от трите водещи световни кинофестивали – Берлин, Кан и Венеция.

Филмът започва с българската новела “Ритуалът”, чийто режисьор е Надежда Косева по сценарий на Георги Господинов и Надежда Косева. Оператор е Радослав Спасов, а продуцент Стефан Китанов.

„Поколение: Изгубени и намерени” събира заедно шестима млади талантливи режисьори и сценаристи от Централна и Източна Европа - всеки един от тях участва със свой авторски късометражен филм на тема „поколение”.
Новелите са свързани чрез анимационни интермедии и създават усещане за едно цялостно пътуване през различните държави.

Идеята за проекта е на Николай Никитин – главен редактор на списание „Scnitt” и селекционер за Източна Европа на Берлинале. Мажоритарен копродуцент е Херберт Шверинг („Icon Film”, Германия), а всяка от новелите има и копродуцент от съответната държава.
Филмът е финансиран основно от Relations – инициативно звено на Федералния фонд за изкуства в Германия, а световен разпространител е Bavaria Films International.

Младата българска режисьорка Надежда Косева е избрана след сценарен конкурс да представи България в международния проект с новелата „Ритуалът”. Продуцент от българска страна е директорът на София Филм Фест Стефан Китанов, „Арт Фест”.

Във филма участват Светлана Янчева, Красимир Доков, Иван Юруков, Ана Бруке, Илиана Китанова, Иван Савов, малките актьори София Пампулова и Валери Григоров – син на олимпийската ни шампионка по стрелба Мария Гроздева, която бе плътно на снимачната площадка през цялото време и дори отпразнува рождения си ден там - жители на село Деветаки и град Ловеч.
Специално музикално участие имат оркестър „Банска къща – „Миле Попйорданов” и Ловешкият духов оркестър.
Продуцентът на новелата Стефан Китанов-Кита въпреки, че е със счупен крак и патерици, "поема" ролята на един от сватбарите.

Краси Доков-Светлана Янчева „Ритуалът” представя необичайна среща между две поколения на една сватба.
В българско селце (продукцията е снимана в ловешкото село Деветаки, София и на Ниагарския водопад) родителите трескаво се подготвят за сватбата на сина си по всички български правила и традиции - така както са го правили техните родители и родителите на техните родители.
Младоженците обаче живеят в града и верни на съвремието нехаят за ритуалите.
Десетки роднини са се събрали, оркестърът свири и всички очакват пристигането на младоженците…

Филмът „Поколение: Изгубени и намерени” е изграден от новелите: “Ритуалът”; “Gene-ratio” - анимационен, Естония; “Момичето с пуйката” - игрален, Румъния, “Рожден ден” - документален, Босна и Херцеговина; “Кратка тишина” - игрален, Унгария; “Великолепната Вера” - игрален, Сърбия и Черна гора.

Световната премиера на филма “Поколение: Изгубени и намерени” ще се състои на 11 февруари 2005, Кино „Делфи” в Берлин.
Българската гала премиера на филма ще бъде в рамките на 9-ия София Филм Фест, 4-13 март 2005.