Камерна зала „България" се оказа малка за всички, които поискаха да се насладят на първия концерт от „Fortissimo Фамилия".

Десетки деца, заедно със своите майки, бащи, баби, дядовци и други близки чуха музикалните приказки за Тромпет - първите от серията концерти класическа музика, подготвени специални за малчугани.

Под умелото дирижиране на Любомир Денев - младши музикантите от Софийската филхармония, начело със солист-тромпетиста на Симфоничния оркестър на БНР Петър Македонски, децата бяха поведени из красотата на музиката на Хендел, Чайковски, Телеман, Джон Уилямс.

Присъствието на популярния и обичан актьор Калин Врачански, който разказваше на малчуганите приказки от света на музиката, последвани от любопитни факти за музикалните инструменти и композиторите, допълнително доближи децата до изпълненията, навярно обичани от родителите им, но далечни за тях самите.

Още по-голяма радост за малките слушатели беше и фактът, че някои от тях имаха възможност да разберат дали имат музикален талант, след като Петър Македонски им позволи да заемат за кратко мястото му на сцената.

Всеки от малчуганите получи и подарък - книжка с приказка за тромпета.

И въпреки че децата са си деца и трудно можеш да ги задържиш за дълго на едно място, и то тихи, със сигурност те са и най-критичната публика, която определено бе спечелена днес.

Следващият концерт, който ще представи „Приказки за флейтата", ще се състои отново в зала „България" от 11 часа на 24 ноември.

Музикалното пътешествие, станало факт благодарение Максим Ешкенази и фондация „Америка за България, ще запознае малчуганите и техните родители още с арфата, перкусиите, валдхорна, виолончелото, кларинета и цигулката.