Гробница, която принадлежи на Южния Некропол на Филипопол, е голямото откритие в археологическото лято. Находката е открита в началото на май, но разчистването е забавено, заради последвалата административна процедура.

Причината е, че гробницата е ситуирана в сложна градска инфраструктура - над нея минава газопровод, в близост до канализация и трасето на улица от централна градска част, съобщава радио Пловдив.

Вътрешните й стени са със стенописи, като най-изненадващото е, че те изобразяват библейски сцени, които нямат аналог по нашите земи, а на близките са в катакомбите на Рим.

Археологът Мая Манолова уточни, че гробницата е с размери 2 на 1 метър и на двете дълги страни е изрисувано възкресяването на Лазар от Христос с много добре запазени бои в пет цвята - червено, бяло, черно, охра и зелено. Тя каза още, че на другите две стени също са представени християнски символи - кантарос с двата пауна, което символизира извора на живота.

Гробницата е от началото на четвърти век, но след окончателното почистване и сериозна научна работа ще бъде окончателно датирана.

След реставрирането гробницата ще бъде експонирана. Сега се обсъжда като вариант Баня Старинна, която може да стане великолепен музей, посочи кметът Иван Тотев.