В дните преди големия Празник на българската култура - 24 май, Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие", Министерство на културата и Съюзът на българските художници представят XVI Международно биенале на графиката - Варна 2011 - едно от значимите събития в глобалния свят на съвременното графично изкуство, започнало живота си преди 30 години в морския град.

Престижният форум - част от проекта Варна - кандидат за европейска столица на културата 2019, се провежда под патронажа на кмета на Община Варна Кирил Йорданов, от 19 май до 3 юли в салоните на най-новата варненска галерия „Графит" (ул. "Княз Борис І" 65), съобщиха от организаторите.

XVI Международно биенале на графиката - Варна 2011 не изневерява на традицията да среща край морето художници от различни държави и поколения с различни естетически позиции. Свои творби излагат през тази година 314 художници от 53 страни, като най-силно участие регистрират Япония, Полша, Италия, САЩ, Аржентина, Великобритания, България, Сърбия и Македония, а присъствието на Уганда, Индия, Непал, Парагвай, Колумбия и Нова Зеландия допълва експресивната визия на форума. От кандидатствалите през тази година 309 чуждестранни графици с 518 творби, журито допуска за участие 220 автори с 319 творби. От постъпилите 242 графики на 134 български автори, са селектирани 168 творби на 93 автори. Разнообразието от стилистики и тенденции безспорно придава на XVI Международно биенале на графиката характер на представителна панорама на съвременното графично изкуство.

Членове на журито на XVI Mеждународно биенале на графиката - Варна 2011 са: Марк Фризинг (Люксембург) - Носител на Голямата награда от XV Международно биенале на графиката - Варна 2009, Владо Гьоревски (Република Македония) - директор на Биенале на графиката - Битоля, Мице Янкуловски (Република Македония) - директор на галерия „Остен", Любен Генов - председател на Съюза на българските художници, Венцеслав Антонов - директор на Галерията за графично изкуство и Международното биенале на графиката.

XVI Международно биенале на графиката - Варна 2011 ще бъде открито на 19 май в 15.00 ч. от кмета на Община Варна Кирил Йорданов с първата самостоятелна изложба в рамките на събитието на Марк Фризинг - носител на Голямата награда на град Варна от XV Международно биенале на графиката - Варна 2009. Изложбата се финансира от програмата "Варна - територия на творчеството" в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.

Роден в Люксембург, Марк Фризинг завършва Художествената академия и Университета за хуманитарни науки в Страсбург, Франция. Автор на над 30 самостоятелни изложби в Люксембург, Белгия, Франция, Австрия, Швейцария, Германия, Холандия и България, той има участия и в над 90 международни изложби, биеналета и триеналета в областта на графичните изкуства. Носител е на 11 големи международни награди. Вижте повече в internet страницата на Марк Фризинг (Marc Frising) http://www.frising.eu/deutsch/index.html. Графиките на Марк Фризинг повеждат зрителя в един сюрреалистичен свят, изпълнен със спомени, съновидения, подсъзнателни внушения и архетипи. Светът, който художникът гради в своите творби, се ражда от взаимодействието между съзнавано и несъзнавано, сън и реалност, фантазия и реалност. Персонифицираните символи и знаковите внушения заменят сюжетния разказ. В технологично отношение графичните листи впечатляват с оригинална комбинация от традиция и иновация. Техники като офорт, мецотинто, акватинта, литография имат характерно, индивидуално звучене в работите на Фризинг. Според известния български график Стефан Божков, Марк Фризинг е „много интересен автор със специфична техника и тема на работа. Освен че използва дълбокопечатна техника, при него най-интересни са темите, които разработва - като сънища от детството". Експозицията на Марк Фризинг ще остане в изложбените зали на галерия „Графит" до 31 май.